Ambitie

Heerhugowaard heeft in het huidig voorkomen een ´leesbaar´ landschap, waaraan de ontwikkeling van stad en landelijk gebied nog goed afleesbaar is. Dit landschap heeft voor een belangrijk deel een directe relatie met de ondergrond. Voormalige eilanden en andere fragmenten zijn uniek binnen deze bodem. Hiermee moet zorgvuldig worden omgegaan, zowel bovengronds als ondergronds.

Dit landschap kan op een duurzame manier worden ontwikkeld. Door bij ontwikkelingen aan te sluiten op de karakteristieke opbouw van het landschap - de voor de locatie specifieke landschappelijke patronen en bebouwingspatronen - passen nieuwe ontwikkelingen binnen de lokale identiteit. Dit geldt zowel voor de ontwikkeling van groen, natuur en water, als voor stedelijke ontwikkelingen.

Heerhugowaard wil vorm en inhoud geven aan het begrip duurzame stedenbouw. Deze ambitie die met de Stad van de Zon is ingezet wordt in de ontwikkeling van De Draai, De Vork, Broekhorn en het Stationsgebied voortgezet.

In het stedelijke gebied zijn de linten multifunctionele dragers van de identiteit van dit gebied. Nieuwe bebouwing kan een bijdrage leveren aan de cultuurhistorische identiteit van de locatie. Door nieuwe ontwikkelingen aan te laten sluiten op het stramien van de droogmakerij wordt recht gedaan aan het orthogonale, monumentale karakter. Binnen het stedelijke gebied dienen ontwikkelingen zich te voegen binnen de identiteit van de locatie.

In het landelijke gebied zijn nieuwe ontwikkelingen langs de linten incidenteel mogelijk, mits deze passen in cultuurhistorisch en landschappelijk opzicht. Ook mag de nieuwe ontwikkeling geen agrarische belangen aantasten. Dit vraagt om maatwerk. Zo moeten de karakteristieke openheid en doorzichten op het achterliggende landschap behouden blijven. Transformatie van storende bebouwing is wenselijk.

De groene contramal (tegenhanger) van het open landschap zorgt als een blauw-groene long voor het tegenwicht tegen de rode contour van woningbouw en bedrijvigheid.

Schatkaart

kaart uit 1620

De huidige ruimtelijke kwaliteit van Heerhugowaard