Leefbaarheid wijken

In vergelijking met de grote steden in Nederland scoort Heerhugowaard in de wijkmonitor van 2009 onder het gemiddelde wanneer het gaat om de beoordeling van de sociale kwaliteit van de wijk door de bewoners.

De leefbaarheid van de Molenwijk, Bomenwijk, Recreatiewijk, Schrijverswijk, Edelstenenwijk, Oostertocht, Zuidwijk en de Stad van de Zon ligt dicht bij het gemeentelijk gemiddelde. De leefbaarheid van de Schilderswijk, Heemradenwijk, Butterhuizen en De Noord ligt hoger dan het Heerhugowaards gemiddelde. De leefbaarheid van de Rivierenwijk wordt onder het gemiddelde beoordeeld.

De groei van Heerhugowaard en verschillende maatschappelijke processen, zoals secularisering, individualisering, rationalisering en informatisering heeft de sociale samenhang veranderd. De oude gemeenschapsgedachte dat iedereen veel contact met elkaar moet hebben is verlaten en heeft plaatsgemaakt voor de behoefte aan een vertrouwd gevoel en binding met de buurt.

Het buitengebied heeft weinig overeenkomsten met andere wijken in Heerhugowaard en heeft een sterk dorps karakter. De Noord kenmerkt zich ondanks een lichte afname, nog altijd door een sterke sociale cohesie en betrokkenheid. Ook op andere leefbaarheidindicatoren doet De Noord het goed. Men voelt zich er ook erg veilig, maar het voorzieningenniveau laat te wensen over. Ook de verkeersveiligheid is een belangrijke bron van zorg en ontevredenheid. De drukke Middenweg loopt dwars door De Noord heen.

Kern 8 aan het werk

Kern 8 Kinderwerk organiseert activiteiten voor de basisschooljeugd


Versterking actief burgerschap

Een groot deel van de inwoners van Heerhugowaard voelt zich medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid in de wijk. Slechts een klein percentage is echter daadwerkelijk actief om de leefbaarheid te verbeteren. Hondenpoep, graffiti, rommel op straat, overlast van anderen in de woonomgeving en slecht onderhoud van openbare ruimte verminderen naar de mening van de inwoners de woonkwaliteit van hun wijk.

Onder de noemer ´Wijkaanpak´ werken gemeente, politie, woningcorporatie Woonwaard en Stichting Welzijnsbevordering Kern8 samen aan plezierige leefbare en veilige wijken in Heerhugowaard. In samenspraak met de wijkbewoners, die per wijk een wijkpanel vormen, worden plannen met betrekking tot verbetering van de leefbaarheid gemaakt. De pragmatische aanpak van de problemen nu is met name gericht op het beheer van de wijk. Het is wenselijk meer bewoners via de wijkaanpak te verleiden actief te worden bij de ontwikkeling van de leefbaarheid in hun wijk.

Actief burgerschap kan niet beperkt blijven tot de burger, maar is ook relevant voor beleid van de gemeente en voor organisaties die maatschappelijke diensten verlenen. Die moeten de bijdrage van de burger waarderen en hun eigen handelen daarop aansluiten. In die benadering worden burgers uitgenodigd om eerst op eigen kracht maatschappelijke problemen op te lossen en voortdurend te zoeken naar manieren om die eigen kracht, de zelfredzaamheid, te vergroten. Actief burgerschap is daarbij zeker geen vrijgeleide voor de overheid om minder te zorgen voor zorgbehoevenden. De overheid blijft verantwoordelijkheid dragen om voor kwetsbare burgers te zorgen en maatschappelijke ontwikkeling te stimuleren. Daarbij zijn de kracht en inzet van burgers en professionele dienstverleners ondersteunend en aanvullend.

Een derde van de inwoners van Heerhugowaard verricht vrijwilligerswerk. Vooral vrijwilligerswerk bij sportverenigingen is populair. Een kwart van de inwoners verleent mantelzorg. Om de sociale samenhang in de stad te bevorderen ondersteunt de gemeente het vrijwilligerswerk. Zo is de Vrijwilligerswinkel tot stand gekomen in samenwerking met vrijwilligers, welzijnsorganisatie Kern8 en Sportservice Heerhugowaard. De Vrijwilligerswinkel biedt professionele ondersteuning en advisering aan vrijwilligers op tal van aandachtsgebieden. Ter versterking van de kwaliteit van leven van de vergrijzende bevolking is in de toekomst het faciliteren van vrijwilligerswerk, mantelzorg en het aanbieden van extra dagbestedingsactiviteiten voor ouderen en ook voor gehandicapten van belang.

Ijspret

Kern 8 Kinderwerk organiseert activiteiten voor de basisschooljeugd


Wijkontwikkelingsplannen

Wijkontwikkelingsplannen en de uitvoering daarvan stimuleren het actief burgerschap. Kenmerkend voor deze plannen zijn de integrale planvorming en de bewonersparticipatie. Door middel van gerichte wijkontwikkeling wordt gestuurd op versterking van de sociale hulpbronnen en processen in een wijk. Dat kan door middel van contacten, relaties, netwerken en activiteiten en het faciliteren in de daarvoor benodigde ontmoetingsmogelijkheden. Het doel is dat bewoners zich sterker identificeren met hun buurt en er een betere plek van maken om te leven. De grens tussen wat bewoners kunnen en wat instanties en voorzieningen moeten, is een dynamische. Belangrijk aspect daarbij is dat de afdelingen van de gemeentelijke organisatie die zich bezighouden met het fysiek en sociaal ontwikkelen en beheren verdergaand samenwerken. Zo is op basis van een interactief traject met burgers, ondernemers en organisaties het wijkontwikkelingsplan ´Kompas op de Noord´ voor het Heerhugowaardse buitengebied opgesteld. In dit plan wordt langs een aantal thema´s toekomstgerichte projecten beschreven (wonen, ruimtelijke ordening en landschap, voorzieningen, verkeer/veiligheid en ontsluiting, werkgelegenheid en bedrijvigheid). Aan deze thema´s zijn vervolgens deelprojecten gekoppeld.

Met de ´Wijkvisie Rivierenwijk´ wordt verder gegaan op het ingeslagen pad van het integraal gebiedsgericht ontwikkelen, zoals bij ´Kompas op de Noord´. Centraal in de visie staan de buurtbewoners. Zij maken met elkaar de toekomst van de Rivierenwijk. Bij het samenstellen van deze wijkvisie is een groot aantal mensen betrokken geweest. De verantwoordelijke projectgroep bestond uit medewerkers van de gemeente Heerhugowaard en de corporatie Woonwaard, plus de voorzitter van het wijkpanel Rivierenwijk. De projectgroep kreeg ondersteuning van een adviesgroep en een klankbordgroep. De klankbordgroep en de adviesgroep kwamen onafhankelijk van elkaar, met dezelfde themas: sociale duurzaamheid, voorzieningen, de buitenruimte en de woningvoorraad.

Apart van de vier behandelde thema´s maar tegelijkertijd ook onlosmakelijk met elk van deze thema´s verbonden, is het thema duurzaamheid. Duurzaamheid speelt in alle thema´s van deze wijkvisie een rol. Denk bijvoorbeeld aan de aandacht voor sociale duurzaamheid, waarbij de mensen in de wijk centraal staan. Bij alle voorgestelde acties en maatregelen in deze wijkvisie gaat het om de gezondheid en het welzijn van zowel de mensen als de leefomgeving. Het naderende tekort aan fossiele branstoffen is één van de meest dringende en actuele thema´s. Vandaar dat speciale aandacht is geschonken aan duurzaamheid op het gebied van energie en de manier waarop de Rivierenwijk hierin een voorbeeldfunctie kan vervullen. De visie wordt in 2011 vertaald in uitvoeringsprogramma´s en een meerjaren investeringsprogramma.

Chillen in het Stadspark

Chillen in het Stadspark.


Kindvriendelijke gemeente

Het snel gegroeide Heerhugowaard kent veel jeugd. Heerhugowaard wil een kindvriendelijke gemeente zijn en blijven. Met het programma ´Kansrijk Jong´ is de afgelopen jaren een start gemaakt met de omslag van lokaal jeugdbeleid naar integraal jeugdbeleid. Het lokale jeugdbeleid afzonderlijk is niet toereikend om kindvriendelijk beleid te ontwikkelen, omdat voor een kindvriendelijke gemeente binnen elk beleidsterrein aandacht voor jeugd en gezin is vereist. Integraal jeugdbeleid wil zeggen dat binnen de gemeente integraal gewerkt wordt en vanuit alle sectoren/afdelingen alle kansen worden aangegrepen om Heerhugowaard een kindvriendelijke gemeente te maken. Dit is gefundeerd en te legitimeren vanuit de gedachte dat een kindvriendelijke gemeente vriendelijk is voor iedereen. De aanpak is erop gericht dat alle levensdomeinen van de gemeente kindvriendelijk worden met een integrale aanpak. Dat betekent een gezamenlijke aanpak over het beleidsterrein van lokaal jeugdbeleid heen, zoals op het terrein van onderwijs, mobiliteit, ruimtelijke planning, economie, huisvesting, hulpverlening, gezondheid, milieu, ontspanning en sport.

Chillen in het Stadspark

Avontuurlijk spelen nabij basisschool Columbus.