Mogelijkheden voor woningbouw

Heerhugowaard heeft veel bouwplannen in de pijplijn, goed voor zeker 5.000 woningen. Het restant van de kwantitatieve woningbouwopgave, zoals vastgelegd in de Beleidsnota Wonen, is tot 2015 minimaal 2.350 en maximaal 3.350 woningen. De Heerhugowaardse woningbehoefte aan de hand van de laatste provinciale berekeningen bedraagt 2.100 woningen tot 2015. Dat is minder dan waar tot voor kort rekening mee werd gehouden. Tot 2020 zijn volgens de provincie in Heerhugowaard 3.800 nieuwe woningen nodig.

Momenteel wordt gewerkt aan 2.300 woningen voor oplevering tot 2015. Tussen 2015 en 2020 worden 1.800 woningen gebouwd. Er wordt dus gewerkt aan 300 woningen meer dan volgens de provincie nodig zal zijn in Heerhugowaard. Daarnaast is er nog niet ingeplande plancapaciteit van ongeveer 700 woningen. In 2011 wordt de Regionale Woonvisie geactualiseerd. Hierin staan de afspraken over verdeling van de regionale woningbouwopgave.
Voorafgaand hieraan wordt in overleg tussen Regio Alkmaar en de provincie het Regionaal Actie Programma voor wonen (RAP) opgesteld. De actualisering van de Regionale Woonvisie zal hierop gebaseerd zijn. Heerhugowaard onderkent het belang van regionale afstemming, ook op het vlak van woningbouw, en zal zich conformeren aan de hierin te maken afspraken, zoals ze dat ook met de huidige Regionale Woonvisie heeft gedaan.

Op dit moment is tweederde van de emissieneutrale wijk De Stad van de Zon gereed. Verder wordt er gebouwd op diverse binnenstedelijke locaties, zoals het Stadshart, De Horst, Poort Halfweg in Centrumwaard en het Tamarixplantsoen, maar ook in De Noord aan de Plaetmanstraat. De nog niet ingeplande plancapaciteit betreft met name locaties in het Stadshart, plandeel 3 van Stad van de Zon en het Tamarixplantsoen.

Wonen aan het stadspark

Wonen aan het stadspark


De komende jaren ziet Heerhugowaard haar woningbouwprogramma vooral in de uitbreidingsgebieden Stad van de Zon, De Draai en Broekhorn gerealiseerd. Met de Stad van de Zon als belangrijk boegbeeld zetten we in op de ontwikkeling van duurzame wijken.

Vanuit de basisdoelstelling om te voorzien in passende woonruimte voor iedere Heerhugowaarder - met of zonder zorgbehoefte - zowel nu als in de toekomst, zijn de volgende subdoelen vastgesteld:

•  De wachttijden terugdringen op de sociale huurmarkt

•  De binnenstedelijke locaties benutten om de diversiteit van het locale aanbod te vergroten

•  Sociale woningbouw vooral in de koopsector, liefst verkoop onder voorwaarden

•  Woonservicegebieden ontwikkelen in wijken

•  Voldoende passende huisvesting en nieuwe woonvormen realiseren voor kwetsbare burgers met het oog op de snelle vergrijzing en voortdurende extramuralisering. Met name de vraag naar zelfstandig wonen met zorg behoeft aandacht

•  De verschillende vormen van particulier opdrachtgeverschap stimuleren. In De Draai zal de mogelijkheid worden geboden om minimaal 500 woningen op een dergelijke wijze te realiseren

•  Woningontwerpers richtlijnen meegeven ten aanzien van kwaliteit, bruikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid. Bij voorkeur wordt dit contractueel vastgelegd In samenspraak met de woningcorporaties meer treden toevoegen aan de woonladder: starterswoningen, woonzorgarrangementen, middeldure koopwoningen

•  Programma´s ontwikkelen voor verbetering van de bestaande woningvoorraad op het vlak van:
o energieprestatie
o milieu
o gezondheid
o gebruikskwaliteit
o toekomstwaarde