Ambitie

Heerhugowaard streeft er naar om op een duurzame wijze uit te groeien tot een sociaal vitale stad en platteland. Heerhugowaard leeft!

In Heerhugowaard is voldoende ruimte om te wonen. Tot 2020 is woningbouw mogelijk in De Draai, Broekhorn, Stad van de Zon en het Stadshart. De plandelen III en IV van de Stad van de Zon en enkele appartementencomplexen in het Stadshart worden afgerond. De nieuwbouwlocaties Broekhorn en De Draai worden ontwikkeld.

Er is veel aandacht voor de kwaliteit van het wonen. De ontwikkeling van duurzame wijken staat voorop. In de stad zijn allerlei locaties in ontwikkeling en zullen zich de komende jaren nieuwe locaties aandienen. Hierbij spelen we in op de veranderende wensen van de bevolking. Bij de ontwikkeling van duurzame wijken is een slag te slaan in de bestaande woningvoorraad, zowel qua energieprestatie als gebruiks- en toekomstwaarde.

Foto Stadshart

Het vernieuwde Stadshart



De gemeente wil bij het verbeteren van de leefbaarheid van de wijken de burgers en maatschappelijke partners actief betrekken. De gemeente zet in op wijkontwikkeling. Er zijn goede resultaten bereikt met het project ´Kompas op de Noord´ en onlangs is de ´Wijkvisie Rivierenwijk´ vastgesteld. Bij wijkontwikkeling is er aandacht voor de inrichting van de publieke ruimte maar ook voor bijvoorbeeld het integraal jongerenwerk. De inspanningen zijn gericht op het verbeteren van de betrokkenheid bij en waardering van bewoners voor hun eigen omgeving.

Burgers moeten ongeacht of zij beperkingen ondervinden kunnen participeren in maatschappelijke activiteiten. Dit betekent dat bij de ontwikkeling van plannen op alle beleidsterreinen rekening wordt gehouden met alle burgers. Het stimuleren van en vertrouwen op eigen kracht zal daarbij steeds belangrijker worden.

De inrichting van de publieke ruimte wordt zodanig dat er ruime mogelijkheden zijn om te wandelen, te spelen en elkaar te ontmoeten. In nieuwbouwwijken is het van belang dat de stedenbouwkundige structuur bijdraagt aan het bevorderen van sociale samenhang door, waar maar enigszins mogelijk, ruimte zodanig te bestemmen dat het bijdraagt aan ontmoeting. Hierdoor wordt de kans op publieke familiariteit en sociaal toezicht groter. Het zichtbaar maken en houden van de lokale cultuurhistorie levert ook een belangrijke bijdrage aan de lokale identiteit en het thuis voelen van inwoners.

De voorzieningen blijven goed en veilig bereikbaar, bruikbaar, toegankelijk en centraal gelegen. Voor de spreiding van de voorzieningen worden efficiency en bereikbaarheid tegen elkaar afgewogen. De gemeente vindt het van belang dat de basale ontmoetingsfunctie in iedere gebiedsdeel (zie gebiedsdeelkaart hier onder) aanwezig is. Dit kan in een wijkcentrum, maar ook in sportkantines, kerken, scholen, zorginstellingen of seniorencomplexen. De buurtcentra en het subcentrum Centrumwaard spelen daarom een belangrijke rol in de leefbaarheid van de wijken.

Daar waar het gaat om de P´s van economie en mensen zijn het Stadshart en het Stationsgebied te beschouwen hoogwaardige en aantrekkelijke voorzieningen. Deze gebieden vervullen daarbij als een levendig, attractief en herkenbaar centrum een essentile functie.

Het Stadshart heeft als hoofdcentrum een rol voor de hele stad en heeft tevens aantrekkingskracht op de regio. De moderniseringsslag die bijna is afgerond zorgt ervoor dat het Stadshart klaar is voor de toekomst. Het aangrenzende Stationsgebied kan zich ontwikkelen tot een hoogwaardig woon-werkmilieu rondom een belangrijke vervoersknoop, waar tevens plek is voor nieuwe stedelijke voorzieningen en een aantal opleidingsmogelijkheden. Want het zijn niet alleen de voorzieningen en het woningaanbod die een stad aantrekkelijk maken om in te (blijven) wonen. Werkgelegenheid en opleidingsmogelijkheden - in combinatie met een optimale bereikbaarheid - zijn eveneens belangrijke vestigingscriteria. Het Stationsgebied heeft de potentie om te transformeren tot een hoogdynamische zone die plaats biedt aan hoger beroepsonderwijs én een bijpassend woon-werkmilieu. Dat alles perfect ontsloten door het openbaar vervoer en de N242. Hierdoor ontstaat als het ware een rode loper van bijzondere voorzieningen rond de Zuidtangent, waarmee het Stadshart en het Stationsgebied een enorme schaalsprong maken.

kaart gebiedsdelen