1.1 Aanleiding

Dit is de Structuurvisie Heerhugowaard 2020, met uitgangspunten en richtlijnen voor de ruimtelijke ontwikkeling van onze gemeente. Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) van kracht geworden. De structuurvisie is een (wettelijk verplichte) brede visie op de toekomst van de gemeente en vormt het kader voor alle ruimtelijke ontwikkelingen. De structuurvisie geeft richting aan zowel de wijze waarop delen van het gemeentelijk grondgebied worden ontwikkeld, als aan de eisen die daaraan worden gesteld. In de structuurvisie komen de ambities van de verschillende beleidsterreinen samen. De doelen en wensen worden vervolgens vertaald in een uitvoeringsprogramma.

De nieuwe structuurvisie is een actualisering van het Structuurbeeld Heerhugowaard 2005-2015. Het structuurbeeld is vastgesteld in 2004 als ruimtelijke vertaling van de stadsvisie ‘Heerhugowaard, Stad van Kansen’, die in 2001 en 2002 in samenspraak met inwoners, belangenorganisaties en ondernemers tot stand is gekomen.

In dat structuurbeeld zijn de volgende kansen voor Heerhugowaard uitgewerkt:

•  Het completeren van de gemeente; afmaken waar we mee begonnen zijn.
•  Het creëren van samenhang en eenheid in de gemeente.
•  Het bieden van een thuisbasis in plaats van een uitvalsbasis, met de bijbehorende voorzieningen en vertier (een eigen identiteit).
•  Het verenigen van dorpse waarden (groen, ruimte, kleinschaligheid, veiligheid en geborgenheid) en stadse waarden (Stadshart, zorgvoorzieningen en vertier).
•  Het landelijk gebied landelijk en open houden.
•  Verdere regionalisering zonder daarbij het karakter als individuele gemeente te verliezen.

Deze kansen zijn in het structuurbeeld vertaald naar acties en projecten. Anno 2011 zijn al veel van deze acties uitgevoerd. Heerhugowaard heeft aantrekkelijke woonmilieus, een goed werkklimaat, een Stadshart in ontwikkeling en veel ruimte, water en groen. Hoewel de thema’s uit de stadsvisie nog steeds actueel zijn, is het structuurbeeld aan een actualisatie toe. Heerhugowaard is de afgelopen jaren mede in het kader van het VINEX-beleid sterk gegroeid. Naar verwachting zal het inwoneraantal groeien tot 57.000 in 2020. Heerhugowaard gaat een nieuwe fase in. Het groeitempo neemt af. De bevolking is kinderrijk en de leeftijdsgroep tussen de 30 en 40 jaar is groot. Het aantal ouderen groeit de komende jaren fors, waarmee Heerhugowaard sterker vergrijst dan gemiddeld in Nederland. Dit heeft zijn weerslag op het woningbouwprogramma en de voorzieningenstructuur van Heerhugowaard.

Met de ontwikkeling van de Stad van de Zon is het thema duurzaamheid steeds belangrijker geworden. Het ontwikkelen van plannen vanuit een integrale duurzaamheidsgedachte is een steeds groter gemeen(telijk) goed geworden. De vertaling daarvan is terug te zien in deze structuurvisie. De groei van Heerhugowaard en de manier waarop dat gebeurt, zorgt voor een meer prominente positie binnen de Regio Alkmaar aan de noordzijde van de Randstad. De regiogemeenten bundelen meer en meer de krachten om gezamenlijke ambities uit te dragen en vooruit te komen. Heerhugowaard is daarin zeer actief. Deze structuurvisie sluit daar volledig bij aan.

Structuurbeeld 2005-2015

Het in 2004 vastgestelde Structuurbeeld.