Hoofdstuk 3: Algemene regels

 

Artikel 19: Anti-dubbeltelregel

Grond die eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.

Artikel 20: Uitsluiting aanvullende werking Bouwverordening

De voorschriften van de Bouwverordening ten aanzien van onderwerpen van stedenbouwkundige aard blijven overeenkomstig het gestelde in artikel 9 lid 2 van de Woningwet buiten toepassing, behoudens ten aanzien van de volgende onderwerpen:

  1. de richtlijnen voor het verlenen van ontheffing van de stedenbouwkundige bepalingen;

  2. de bereikbaarheid van gebouwen voor wegverkeer;

  3. de bereikbaarheid van gebouwen voor gehandicapten;

  4. het bouwen bij hoogspanningsleidingen en ondergrondse hoofdtransportleidingen;

  5. de parkeergelegenheid en laad- en losmogelijkheden; en

  6. de ruimte tussen bouwwerken.

 

Artikel 21: luchtvaartverkeerzone - lib

21.1. Luchtvaartverkeerzone - LIB 2.2.1

Voor zover de gronden, met de aanduiding 'luchtvaartverkeerzone - lib', zijn gelegen binnen de luchtvaartverkeerzone - LIB art. 2.2.1, zoals aangegeven in de bij deze regels behorende bijlage LIB 221, gelden de beperkingen met betrekking tot bebouwing en het gebruik daarvan, gesteld in artikel 2.2.1 van het "Luchthavenindelingbesluit Schiphol".

21.2 . Luchtvaartverkeerzone - LIB 2.2.2

Voor zover de gronden, met de aanduiding 'luchtvaartverkeerzone - lib', zijn gelegen binnen de luchtvaartverkeerzone - LIB art. 2.2.2, zoals aangegeven in de bij deze regels behorende bijlage LIB 222, gelden de beperkingen met betrekking tot de hoogte van gebouwen, andere bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en objecten, gesteld in artikel 2.2.2. van het "Luchthavenindelingbesluit Schiphol".

21.3 . Luchtvaartverkeerzone - LIB 2.2.3

Voor zover de gronden, met de aanduiding 'luchtvaartverkeerzone - lib', zijn gelegen binnen de luchtvaartverkeerzone - LIB art. 2.2.3, zoals aangegeven in de bij deze regels behorende bijlage LIB 223, gelden de beperkingen met betrekking tot de vogelaantrekkende werking gesteld in artikel 2.2.2. van het "Luchthavenindelingbesluit Schiphol".

Artikel 22: veiligheidszone - lpg

22.1.Ter plaatse van de aanduiding ‘veiligheidszone – lpg’ gelden bouwbeperkingen voor het tegengaan van een te hoog veiligheidsrisico vanwege een vulpunt, tank en afleverzuil(en) voor LPG;

22.2 Bouwregels

Voor het bouwen van gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt de volgende bepaling: er mogen geen kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten als bedoeld in het Besluit externe veiligheid inrichtingen en het Vuurwerkbesluit worden gebouwd.

22.3. Wijzigingsbevoegdheid

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd de aangeduide veiligheidszones te verkleinen of op te heffen indien door wijziging van wetgeving of verandering of verwijdering van de inrichting kleinere of geen veiligheidscontouren meer van toepassing zijn.

 

Artikel 23: vrijwaringzone - straalpad

Ter plaatse van de aanduiding 'vrijwaringzone - straalpad' geldt dat bebouwing niet hoger mag zijn dan 30 meter.

Artikel 24: Algemene afwijkingsregels

Burgemeester en wethouders kunnen, mits geen onevenredige afbreuk wordt gedaan aan het straat- en bebouwingsbeeld, de milieusituatie, de verkeersveiligheid, de sociale veiligheid en de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende gronden, bij een omgevingsvergunning afwijken van het bepaalde op de verbeelding en in deze regels voor:

  1. het afwijken met niet meer dan 10% van de in dit bestemmingsplan aangegeven percentages, maten en oppervlakten;

  2. het in geringe mate aanpassen van het beloop of het profiel van wegen of de aansluiting van wegen onderling, indien de verkeersveiligheid en/of -intensiteit daartoe aanleiding geven;

  3. het in geringe mate afwijken tot ten hoogste 2 meter van een bestemmingsgrens of bouwgrens, mits dit nodig is om het plan aan te passen vanwege een blijkbaar meetverschil tussen werkelijke toestand van het terrein en de verbeelding;

  4. het verhogen van de maximale (bouw)hoogte van gebouwen met maximaal 25% tot ten hoogste 40 meter ten behoeve van plaatselijke verhogingen, zoals schoorstenen, luchtkokers, liftkokers en lichtkappen, mits de totale oppervlakte van vergrotingen op dat gebouw niet meer is dan 50 % van de oppervlakte van de bovenste verdiepingsvloer;

  5. de bestemmingsbepalingen ten aanzien van de hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en toestaan dat de hoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, ten behoeve van civiele kunstwerken, geen gebouwen zijnde, wordt vergroot tot niet meer dan 40 meter;

  6. het afwijken van de maximale bouwhoogte met 5 meter voor het op stedenbouwkundig aanvaardbare wijze behuizen van de technische installaties, met dien verstande dat maximaal 25% van het dakvlak mag worden bebouwd;

  7. het toestaan dat de goot- en bouwhoogte van een gebouw worden vergroot met niet meer dan 1 meter;

 

Artikel 25: wro-zone - wijzigingsgebied 1

Burgemeester en wethouders kunnen, indien is vast komen te staan dat een glastuinbouwbedrijf zich ter plaatse wil vestigen en de ontsluiting via een deel van de centrale as is geregeld, ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 1' de bestemmingen 'Agrarisch', Agrarisch - Glastuinbouw 2' wijzigen in de bestemming 'Agrarisch - Glastuinbouw - 1', 'Groen' , 'Water' met inachtneming van de volgende regels:

  1. de regels uit artikel 4 worden overgenomen in het wijzigingsplan;

  2. het wijzigingsplan voldoet aan de stedenbouwkundige uitgangspunten en de Masterplankaart uit de Uitwerking van het Masterplan PrimAviera.

  3. een gevellijn evenwijdig aan de openbare weg op de verbeelding wordt opgenomen daar waar de glastuinbouwbestemming grenst aan een openbare weg;

  4. indien het wijzigingsplan gronden omvat die binnen een zone van 250 meter vanaf het hart van de A4 zijn gelegen, deze gronden overeenkomstig de masterplankaart uit de uitwerking van het Masterplan PrimAviera deels de bestemming 'Groen' met de aanduiding 'specifieke vorm van groen - plasdraszone' krijgen en deels de bestemming 'Agrarisch Glastuinbouw-1' met de aanduiding 'specifieke vorm van agrarisch-gietwater';

  5. voor het wijzigingsgebied aangrezend aan de Kruizemuntweg geldt dat van de wijzigingsbevoegdheid gebruik gemaakt kan worden zonder dat de ontsluiting via de centrale as is geregeld.

  6. daar waar de bestemming'Agrarisch - glastuinbouw 2', 'Water' en 'Groen' samenvallen met de dubbelbestemming 'Leiding-Gas', dient voordat tot wijziging wordt overgegaan schriftelijk advies ingewonnen bij de leidingbeheerder.

  7. van deze wijzigingsbevoegdheid mag slechts gebruik gemaakt worden indien wordt voldaan aan het Besluit externe veiligheid buisleidingen.

 

Artikel 26: wro-zone - wijzigingsgebied 2

Burgemeester en wethouders kunnen, pas als de parrallelweg opgenomen in bestemmingsplan "Rijsenhout PrimAviera 4" is aangelegd ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 2' de bestemming 'Agrarisch' wijzigen in de bestemming 'Gemengd' en 'Verkeer' met inachtneming van de volgende regels:

  1. Er mogen bedrijfsgebouwen ten behoeve van glasgelieerde bedrijven, vrijstaande en twee-aaneen gebouwde bedrijfswoningen worden gebouwd, waarbij de volgende regels gelden:

  1. het maximaal aantal woningen bedraagt 12;

  2. er wordt voor de glasgelieerde bedrijven gewerkt met de functiemenginglijst uit de VNG-brochure 'bedrijven en milieuzonering';

  3. de stedenbouwkundige regels voor de Parkstrip uit de uitwerking van Masterplan PrimAviera worden voor zover mogelijk overgenomen in de regels;

  4. er wordt een parrallelweg opgenomen evenwijdig aan de Aalsmeerderweg, die ter hoogte van Koeteburg wordt aangesloten op de Aalsmeerderweg en wordt aangesloten op de al aangelegde parallelweg.

 

Artikel 27: wro-zone - wijzigingsgebied 3

27.1. Burgemeester en wethouders kunnen, uitsluitend ten behoeve van de gehele of gedeeltelijke aanleg van de centrale as uit de Uitwerking van het Masterplan PrimAviera ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 3' de bestemmingen 'Agrarisch', 'Agrarisch - Glastuinbouw -1, Agrarisch - Glastuinbouw - 2, 'Water' te wijzigen in de bestemming 'Verkeer' onder de volgende voorwaarde:

  1. daar waar de bestemming'Agrarisch - glastuinbouw 1'. Agrarisch - Glastuinbouw 2', 'Water' samenvallen met de dubbelbestemming 'Leiding-Gas', dient voordat tot wijziging worden overgegaan schriftelijk advies te worden ingewonnen bij de leidingbeheerder.

  2. van deze wijzigingsbevoegdheid mag slechts gebruik gemaakt worden indien wordt voldaan aan het Besluit externe veiligheid buisleidingen.

27.2 Burgemeester en wethouders kunnen ter plaatse van de aanduiding 'wro- zone - wijzigingsgebied 3' de dubbelbestemming 'Leiding - leidingenstrook' opnemen, onder de volgende voorwaarden:

  1. daar waar de bestemming 'Agrarisch - glastuinbouw 1'. Agrarisch - Glastuinbouw 2', 'Water' samenvallen met de dubbelbestemming 'Leiding-Gas', dient voordat tot wijziging wordt overgegaan schriftelijk advies te worden ingewonnen bij de leidingbeheerder;

  2. van deze wijzigingsbevoegdheid mag slechts gebruik gemaakt worden indien wordt voldaan aan het Besluit externe veiligheid buisleidingen.

 

Artikel 28: wro-zone - wijzigingsgebied 4

Burgemeester en wethouders kunnen, pas als de maatregelen om de geluidsbelasting op de woning terug te brengen tot een niveau waarbij het afgeven van hogere waarde mogelijk zijn" ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 4' de bestemming 'Groen' wijzigen in de bestemming 'Gemengd' met inachtneming van de volgende regels:

  1. Er mogen bedrijfsgebouwen ten behoeve van glasgelieerde bedrijven, vrijstaande en twee-aaneen gebouwde bedrijfswoningen worden gebouwd, waarbij de volgende regels gelden:

  1. het maximaal aantal woningen bedraagt 6;

  2. er wordt voor de glasgelieerde bedrijven gewerkt met de functiemenginglijst uit de VNG-brochure 'bedrijven en milieuzonering';

  3. de stedenbouwkundige regels voor het bouwen van woningen en bedrijven langs de Aalsmeerderweg uit de Uitwerking van Masterplan PrimAviera (paragraaf 3.3.2 en 4.2.1) worden voor zover mogelijk overgenomen in de regels;

 

Artikel 29: wro-zone - wijzigingsgebied 5

Burgemeester en wethouders kunnen ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 5' de bestemming 'Agrarisch' en 'Agrarisch - Glastuinbouw - 2' wijzigen in de bestemming 'Gemengd' met inachtneming van de volgende regels:

  1. Er mogen bedrijfsgebouwen ten behoeve van glasgelieerde bedrijven in ten hoogste categorie 1 en 2 van de staat van bedrijfsactiviteiten en er mogen glastuinbouwbedrijven;

  2. op de verbeelding van het wijzigingsplan wordt een gevellijn opgenomen haaks op de Aalsmeerderweg op een een afstand van 153 meter gemeten vanaf de insteek van het talud van de buitenste oever van het Voorkanaal;

  3. in de regels wordteen verplichting opgenomen dat daar waar op de verbeelding de aanduiding gevellijn staat een gevel van een gebouwen in deze gevellijn gebouwd moet worden.

  4. het bebouwingspercentage van de gronden bedraagt maximaal 70 procent;

  5. de bouwhoogte bedraagt maximaal 12 meter;

  6. indien sprake is van functiemening, in de zin dat een bedrijfsgebouw wordt gecombineerd met kassen is, in afwijking van sub d de toegestane bouwhoogte 20 meter;

  7. In de zone langs de Aalsmeerderweg van 40 meter breed, gemeten vanaf de grens van het wijzigingsgebied en de bestemming "Verkeer" zijn alleen bedrijfsgebouwen in het groen toegestaan, waarbij de volgende aanvullende of afwijkende regels gelden:

  1. De oppervlakte van een bouwperceel mag niet minder zijn dan 600 m2 en niet meer zijn dan 1.000 m2;

  2. De totale inhoud van de bedrijfsgebouwen mag per bouwperceel niet meer zijn dan 1.100 m3

  3. Het bebouwingspercentage per bouwperceel mag niet meer zijn dan 40%.

  4. De voorgevel van een bedrijfsgebouw dient op een afstand van 5 meter van de Aalsmeerderweg gebouwd te worden;

  5. Een bedrijfsgebouw dient te zijn opgebouwd uit een onderbouw van niet meer dan 2 bouwlagen met een kap, waarbij de goothoogte niet meer mag zijn dan 6 meter, de nokrichting haaks op de naar de weg gekeerde perceelsgrens staat en de bouwhoogte niet meer mag zijn dan 10 meter.

  6. Het bouwen van platte daken is toegestaan op de 3e bouwlaag, mits die minimaal 3 meter terugligt ten opzichte van de gevel van de onderliggende bouwlagen en de goot- en bouwhoogte niet meer is dan 10 meter.

 

 

Artikel 30: wro-zone - wijzigingsgebied 6

Burgemeester en wethouders kunnen ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 6' de bestemming 'Agrarisch' en 'Agrarisch - Glastuinbouw - 2' wijzigen in de bestemming 'Groen' met inachtneming van de volgende regels:

  1. binnen de bestemming zijn toegestaan groenvoorzieningen met daaraan ondergeschikt wandel- en fietspaden speelvoorzieningen, bergbezinkbassins, water en waterhuishoudkundige voorzieningen, kunstobjecten.

  2. bovendien is een helofylenfilterinstallatie toegestaan.

  3. i.v.m. de cultuurhistorische waarde van de Stelling van Amsterdam wordt in de regels een vergunningstesel voor werken en werkzaamheden opgenomen die de de openheid in het gebied waarborgt.

Artikel 31: wro-zone - wijzigingsgebied 7

Burgemeester en wethouders kunnen, uitsluitend als de bedrijfsontsluiting van aangrenzende glastuinbouwbedrijven via de centrale as is verzekerd ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 7' de bestemming 'Agrarisch - Glastuinbouw - 1' wijzigen in de bestemming 'Groen', 'Tuin' en/of 'Wonen'.

 

 

Artikel 32: wro-zone - wijzigingsgebied 8

Burgemeester en wethouders kunnen, uitsluitend indien een positief wateradvies van het Hoogheemraadschap verkegen wordt en formele toestemming verkregen wordt van Rijkswaterstaat, ter plaatse van de aanduiding 'wro-zone - wijzigingsgebied 8' de bestemming 'Groen', Agrarisch- glastuinbouw - 2" wijzigen in de bestemming 'Groen" met de aanduiding specifieke vorm van bedrijf - Zonnepark" , met inachtneming van de volgende voorwaarden:

  1. er zijn geen gebouwen toegestaan;

  2. de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouw zijnde, mag maximaal 2,5 meter bedragen;

  3. van de bevoegdheid mag alleen gebruikt gemaakt worden voor het oprichten van een installatie voor het omzetten van zonlicht (thermische energie) in elektrische energie.