|
Op 30 mei 2012 is het bestemmingsplan Schellingwoude vastgesteld door de deelraad van stadsdeel Noord, gemeente Amsterdam. In dit bestemmingsplan is abusievelijk een onjuiste planregel opgenomen. Door de wijze waarop de bouwregels zijn geredigeerd voor de hieronder genoemde specifieke adressen in de bestemmingen Wonen-1, Wonen-2 en Tuin-2 , is onbedoeld de maatvoering voor de toegelaten maximale bouwdiepte vanaf de gevellijn beperkt tot 70% van de bestaande breedte van het hoofdgebouw. Het was de bedoeling om te regelen dat de bouwdiepte vanaf de gevellijn over maximaal 70% van de bestaande breedte van het hoofdgebouw mag worden uitgevoerd.
De onjuiste planregel heeft betrekking op de adressen Schellingwouderdijk nrs. 195, 199, 203, 205, 209, 295 en 323 t/m 331. Door middel van de vaststelling van deze 1e herziening wordt dit gebrek hersteld.
Het voorliggende bestemmingsplan vormt samen met het bestemmingsplan Schellingwoude het juridisch planologische kader voor de huidige ruimtelijke en functionele situatie. Als gevolg van deze 1e herziening van het bestemmingsplan Schellingwoude worden geen nieuwe ontwikkelingen in dit plan mogelijk gemaakt.
Deze herziening is opgesteld volgens de geldende RO-standaarden 2012 en bestaat uit juridisch bindende regels, een verbeelding en een toelichting.
De invoering van van het nieuw bestuurlijk stelsel op 19 maart 2014 heeft voor de bestemmingsplannen tot gevolg dat de voorbereiding er van kan verschillen al naar gelang het een lokaal bestemmingsplan of een stedelijk bestemmingsplan betreft. De vaststelling van alle bestemmingsplannen in Amsterdam kan enkel door de gemeenteraad geschieden. De voorbereiding van de herziening van het bestemmingsplan Schellingwoude is overeenkomstig de Verordening op de bestuurscommissies door de bestuurscommissie van stadsdeel Noord opgepakt.
Het college besluit tot terinzagelegging van het ontwerpbestemmingsplan tot herziening. In het kader van de vaststelling van de eerste herziening van het bestemmingsplan Schellingwoude wordt de bestuurscommissies om advies gevraagd.
In hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de juridische aspecten van dit bestemmingsplan. Er wordt een verklaring gegeven over de opzet van de bestemmingsregeling en de inhoud van de herziening.
In hoofdstuk 4 wordt kort op de economische en maatschappelijke uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan ingegaan.
De herziening heeft niet tot gevolg dat bestemmingen worden gewijzigd. Vanwege de noodzaak alleen enkele bouwregels te wijzigen ten behoeve van van een aantal specifieke adressen zoals genoemd in dit bestemmingsplan, worden in deze herziening alleen aanpassingen in de regels opgenomen. Om die reden is het plangebied gelijk aan het plangebied van het bestemmingsplan Schellingwoude. De herziening ziet op de wijziging van enkele bouwregels in de bestemmingen Wonen-1, Wonen-2 en Tuin-2 voor de adressen Schellingwouderdijk nrs. 195, 199, 203, 205, 209, 295 en 323 t/m 331 van het bestemmingsplan Schellingwoude.
Met deze herziening van het bestemmingsplan wordt de incorrectheid in de planregels hersteld om verdere ongewenste ontwikkelingen te voorkomen en de oorspronkelijk beoogde situatie te herstellen. Hierdoor worden de uitbouwmogelijkheden aan de achterzijde voor elf woningen aan de Schellingwouderdijk ten opzichte van de huidige regeling in het bestemmingsplan uitgebreid. De woningen mogen in de nieuwe situatie, evenals de overige woningen in deze bestemmingen, de maximale toegelaten uitbouwdiepte van het huidige bestemmingsplan benutten met de restrictie dat dit over maximaal 70% van de gevellijn mag plaatsvinden.
Het vigerende bestemmingsplan is 'Schellingwoude'. De woningen gelegen aan de Schellingwouderdijk nrs. 195, 199, 203, 205, 209, 295 en 323 t/m 331 zijn gelegen in dit bestemmingsplan. Het betreffen dijkwoningen waarbij de nokrichting van de kap evenwijdig/parallel aan de dijk loopt, de zogenaamde 'langskappers' .
In het bestemmingsplan 'Schellingwoude' is aan de gronden met deze adressen in de bouwregels van de bestemmingen Wonen-1, Wonen-2 en Tuin-2 de maatvoering voor de toegelaten maximale bouwdiepte vanaf de gevellijn beperkt tot 70% van de bestaande breedte van het hoofdgebouw. Bedoeld was te regelen dat de bouwdiepte over maximaal 70% van de bestaande breedte van het hoofdgebouw mag worden uitgevoerd. Door de huidige redactie zijn daarmee onbedoeld verderstrekkende restricties aan de bouwmogelijkheden opgenomen dan aanvankelijk was beoogd.
De achtergrond van deze herziening ligt in het herstellen van een gebrek in de planregels voor een aantal specifieke adressen. In het bestemmingsplan Schellingwoude is uitgebreid stil gestaan bij alle omgevingsaspecten die van belang zijn voor het toekennen van de opgenomen bestemmingen. Nu met deze eerste herziening in de bestemmingen van het bestemmingsplan Schellingwoude niets wijzigt en de gevolgen van deze herziening marginaal zijn, zijn geen aanvullende onderzoeken gedaan naar de verschillende omgevingsaspecten (bodem, flora & fauna, luchtkwaliteit en geluid). Er treden door deze herziening geen significante wijzigingen op in de bestaande situatie. Weliswaar worden de bouwmogelijkheden achter de gevellijn van de hoofdgebouwen voor de betreffende adressen iets verruimd. Ruimtelijk is dit een dermate summiere wijziging dat dit geen effect heeft op bovengenoemde omgevingsaspecten.
Gezien de summiere wijziging en het feit dat de betreffende bestemmingen waarop deze partiële herziening betrekking heeft op meerdere locaties reeds voor een groot deel zijn verhard, zijn ook geen effecten op de waterhuishouding te verwachten. Op 18 januari 2017 heeft de waterbeheerder Waternet aangegeven geen verdere opmerkingen bij deze partiële herziening te hebben.
De gemeenteraad stelt een exploitatieplan vast voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen. Een exploitatieplan is niet vereist wanneer het kostenverhaal anderszins is geregeld of wanneer er geen ontwikkelingen zoals bedoeld in artikel 6.2.1 Besluit ruimtelijke ordening mogelijk worden gemaakt.
In dit geval is vaststelling van een exploitatieplan niet aan de orde, omdat als gevolg van de herziening geen bouwplannen mogelijk worden gemaakt als bedoeld in artikel 6.2.1 Bro.
Het gaat in deze partiële herziening het om een summiere wijziging in bebouwingsmogelijkheden voor een aantal specifieke adressen. De beoogde situatie is reeds kenbaar en voorzienbaar in het bestemmingsplan Schellingwoude, zoals blijkt uit de toelichting op dat bestemmingsplan. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat door het herstel in de regels van de eerder beoogde en beschreven bouwmogelijkheden zal leiden tot een basis voor een verzoek om planschade dat voor toekenning in aanmerking komt.
Omdat in de bouwregels voor deze bestemmingen in het moederplan de toegelaten bouwdieptes zijn begrensd, wordt de uitbreidingsmogelijkheid voor de elf woningen ten opzichte van de huidige regeling met slechts enkele m2 oppervlakte vermeerderd. Daarmee betreft het een bestemmingsplanherziening van geringe omvang, waarbij in geringe mate herschikking van de betrokken belangen aan de orde is. Om die reden is afgezien van het voeren van het overleg als bedoeld in art.3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Wel is op 18 januari 2017 door Waternet wateradvies uitgebracht.
Gelet op de Algemene inspraakverordening van de gemeente Amsterdam wordt inspraak niet verleend, nu de Wro voorziet in een uitgebreide openbare voorbereidingsprocedure van deze herziening van het bestemmingsplan. Na vrijgave van het ontwerpbestemmingsplan heeft het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen ingediend.
Deze eerste herziening van het bestemmingsplan Schellingwoude voorziet in een correctieve herziening op onderdelen van het bestemmingsplan. Dit betekent dat de overige regels van het bestemmingsplan "Schellingwoude" onverkort van toepassing blijven worden verklaard op deze herziening, zij het dat de regels op onderdelen worden aangepast, zoals beschreven in de regels van deze correctieve herziening.
Deze paragraaf geeft een toelichting op de bestemmingsplanregeling, te weten de bestemmingsplanregels en de verbeelding. Uitgelegd wordt wat de bedoeling en strekking is van de verschillende onderdelen van de regels en de verbeelding. Daartoe worden in deze paragraaf de regels per artikel toegelicht. Alle onderdelen van de digitale verbeelding zijn verbonden met één of meer regels. Aangezien de herziening uitsluitend betrekking heeft op de regels, zullen alleen deze regels worden toegelicht.
Deze herziening heeft betrekking op de bestemmingen Wonen-1, Wonen-2 en Tuin-2 van het bestemmingsplan Schellingwoude voor de adressen Schellingwouderdijk nrs. 195, 199, 203, 205, 209, 295 en 323 t/m 331.
Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding, regels, en een toelichting. De verbeelding visualiseert het gebied waar de herziening betrekking op heeft. De (digitale) verbeelding vormt samen met de regels het juridisch bindende deel van het bestemmingsplan. De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing, regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken. De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken.
De toelichting heeft geen bindende werking. De toelichting maakt juridisch ook geen onderdeel uit van het bestemmingsplan, maar heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het plan en ook bij de uitleg van de bestemming en overige regels.
Artikel 1
Artikel 1 bevat de begripsbepalingen. Het eerste begrip 'plan' vermeldt de naam van het plan en identificatienummer. In het tweede lid is een omschrijving van het bestemmingsplan opgenomen. In het derde lid wordt een omschrijving gegeven van het bestemmingsplan Schellingwoude, waarop deze herziening betrekking heeft. In het vierde tot en met het zevende lid zijn begrippen opgenomen die standaard deel moeten uitmaken van een bestemmingsplan. In het achtste lid is omschreven wat er onder verbeelding verstaan wordt.
Artikelen 2 - 4
De artikelen 2 tot en met 4 bevatten de essentie van deze herziening. Het betreffen tekstuele wijzigingen over de breedte van de maximaal toegestane bouwdiepte per woning gemeten vanaf de gevellijn. In deze regels worden de bouwregels voor wat betreft de te realiseren bouwdiepte herzien voor hoofdgebouwen op een aantal met huisnummers genoemde adressen, binnen de bestemmingen Wonen-1 en Wonen-2 en de bouwregels voor bijbehorende bouwwerken binnen de bestemming Tuin-2.
Artikel 5
Dit bestemmingsplan dient wat betreft de onderdelen die niet zijn herzien in samenhang met het bestemmingsplan Schellingwoude te worden gelezen. Om die reden is expliciet opgenomen dat de regels die niet zijn herzien onverkort van toepassing blijven.
Artikel 6 bevat het overgangsrecht.
Artikel 7 regelt de naamgeving van dit bestemmingsplan.
In aanvulling op de begripsbepalingen zoals opgenomen in artikel 1 van het bestemmingsplan Schellingwoude (NL.IMRO.0363.N0805BPSTD-OH01) van de gemeente Amsterdam, vastgesteld door de deelraad van stadsdeel Noord op 30 mei 2012, gelden de hierna volgende begrippen. De begrippen zoals opgenomen in artikel 1 van het bestemmingsplan Schellingwoude zijn voor het overige onverkort van toepassing op voorliggend plan.
Het bestemmingsplan '1e partiële herziening Schellingwoude' met identificatienummer NL.IMRO.0363.N1606BPSTD-VG01 van de gemeente Amsterdam.
De geometrisch bepaalde planobjecten met de bijbehorende regels en de daarbij behorende bijlagen.
Het bestemmingsplan 'Schellingwoude' met identificatienummer NL.IMRO.0363.N0805BPSTD-OH01 van de gemeente Amsterdam, vastgesteld door de deelraad van stadsdeel Noord op 30 mei 2012.
Artikel 18.2.1 sub a onder 8 van het bestemmingsplan Schellingwoude wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 18.2.1 sub a onder 9 van het bestemmingsplan Schellingwoude wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 22.2.1 sub b van het bestemmingsplan Schellingwoude wordt als volgt gewijzigd:
Artikel 23 lid 23.2.1 sub b van het bestemmingsplan Schellingwoude wordt als volgt gewijzigd: