|
Op 13 maart 2018 is door de gemeenteraad het bestemmingsplan geluidverdeelplan Westpoort vastgesteld. Dit plan voorziet in een akoestische verkaveling van het industrieterrein Westpoort, waardoor elk bedrijf zijn eigen geluidsruimte toebedeeld heeft gekregen. Voor bedrijven levert dit meer zekerheid op dan de situatie zonder geluidverdeelplan, doordat zij niet geconfronteerd kunnen worden met een naburige bedrijf dat alle aanwezige geluidsruimte al heeft geclaimd.
Er zijn na vaststelling nog twee gebreken geconstateerd. Aan het bedrijf Vopak is te weinig geluidruimte toegekend, gezien de omgevingsvergunning milieu die het bedrijf op 27 novembver 2017 heeft gekregen. Hiernaast blijkt dat een bedrijfsperceel Amerikahaven niet is meegenomen in de akoestische verkaveling en hierdoor geen specifieke geluidsruimte aan dit kavel is toegekend.
Dit bestemmingsplan betreft een beperkte herziening van het geluidverdeelplan voor
industrieterrein Westpoort en heeft alleen betrekking op de bijlagen bij de regels.
De verbeelding en regels zelf worden met deze herziening niet gewijzigd. Met deze
herziening wordt aan twee kavels (meer) geluidsruimte toegekend.
Met deze herziening wordt verzekerd dat voor de twee bedrijven in kwestie gewaarborgd is dat ze geluidsruimte hebben die overeenstemt met hun bedrijfsactiviteiten. Dit maakt een effectieve invulling van deze kavels op het industrieterrein Westpoort mogelijk en wordt geborgd dat voor akoestisch relevante bedrijven nu en in de toekomst voldoende geluidruimte beschikbaar blijft.
Op grond van de Wet geluidhinder moet een geluidzone worden vastgesteld rond industrieterreinen waar bedrijven zijn gevestigd die "in belangrijke mate geluidhinder kunnen veroorzaken". Dit zijn bedrijven aangewezen in bijlage I, onderdeel D van het Besluit omgevingsrecht (Stb. 2010, nr.143), de zogenaamde "grote lawaaimakers". Dergelijke bedrijven worden geacht zoveel lawaai te (kunnen) veroorzaken, dat de wijde omgeving ervan zwaar belast wordt. Op het industrieterrein Westpoort zijn dergelijke bedrijven mogelijk. Op grond van de Wet geluidhinder is voor het industrieterrein dan ook een geluidszone vastgesteld. Een geluidszone is een gebied rondom een industrieterrein waarbuiten de gecumuleerde geluidsbelasting van alle daarop gevestigde bedrijven op de zonegrens niet hoger mag zijn dan 50 dB(A)-etmaalwaarde.
Algemeen
De geluidruimte binnen de geluidzone van industrieterrein Westpoort is niet onbeperkt.
Het geluid dat de industrie op een dergelijk terrein gezamenlijk produceert mag namelijk
buiten deze zone niet meer bedragen dan 50 dB(A). Bij bedrijven op het industrieterrein
wordt in de procedure van de omgevingsvergunning milieudeel getoetst of de geluidproductie
van het bedrijf past binnen de geluidruimte die nog beschikbaar is in de geluidzone
van het industrieterrein. Het kan daarom voorkomen dat er geen geluidruimte meer aanwezig
is, terwijl er nog fysieke ruimte op het industrieterrein Westpoort, in de vorm van
lege kavels, bestaat. Het gevolg is dat er dan niet effectief gebruik wordt gemaakt
van het industrieterrein. Het Geluidverdeelplan Westpoort is vastgesteld om voorgaande
te voorkomen. Het plan voorziet in een akoestische verkaveling van het industrieterrein
Westpoort, waarbij aan elke kavel geluidsruimte is toegekend. Als basis voor die verkaveling
zijn onder meer de bestaande rechten (geluidruimte) die bedrijven hebben op grond
van hun omgevingsvergunning milieudeel gebruikt.
Met het geluidverdeelplan is per akoestische kavel een immissieniveau op verschillende toetspunten vastgelegd. Door deze immissieniveaus vast te leggen in de gebruiksregels van het geluidverdeelplan is de geluidverkaveling in het ruimtelijke spoor juridisch afdwingbaar.
Noodzaak herziening
Onvoldoende rekening gehouden met vergunning
Tegen het bestemmingsplan Geluidverdeelplan Westpoort is door het bedrijf Vopak beroep
bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State ingesteld. Uit het beroepschrift
en het daarbij gevoegde akoestische onderzoek (bijlage 1) blijkt dat in het geluidverdeelplan onvoldoende rekening is gehouden met de geluidsruimte
die het bedrijf heeft op grond van de omgevingsvergunningen milieudeel.
Op 29 november 2017 is door de Gedeputeerde Staten een omgevingsvergunning milieudeel afgegeven voor Vopak Terminal Amsterdam Westpoort (verder: "VTAW") Die terminal bevindt zich aan de Westpoortweg 480. De omgevingsvergunning heeft betrekking op een uitbreiding van het bedrijf met extra steigerposities.
Om de vergunde rechten van VTAW te respecteren zullen de geluidimmissies van het GVP ten minste zo hoog moeten zijn als de vergunde geluidimmissies. Dat is niet gebeurd. De geluidsruimte in het bestemmingsplan is op twee toetspunten (zie onderstaande tabel) geringer dan is vergund op basis van de omgevingsvergunning van 29 november 2017.
Naam toetspunt geluidverdeelplan | geluidsimmissie vergunde situatie | geluidsruimte geluidverdeelplan | ||
HW24 | 39,7 | 38,6 | ||
HW 26 |
40,5 |
38,1 |
Het blijkt dat de vergunde geluidimmissie 1,1 tot ten hoogste 2,4 dB hoger zijn dan toegestaan op grond van het geluidverdeelplan. De vergunde bedrijfsactiviteiten van de terminal passen daarmee niet binnen het geluidverdeelplan. Dit heeft vooralsnog geen gevolgen voor de bedrijfsvoering, omdat de vergunde bedrijfsactiviteiten wel vallen onder overgangsrecht. Dat is echter geen wenselijk situatie omdat het overgangsrecht er vanuit gaat dat de activiteiten (in casu de geluidsproductie) binnen planperiode gestaakt wordt. Dat is echter niet het geval.
Geen akoestische kavel opgenomen
Voor een bedrijfsperceel aan de Amerikahavenweg 42 is per ongeluk in het geluidverdeelplan geen akoestische kavel opgenomen. Hierdoor is aan het bedrijf dat hier gevestigd is geen eigen geluidsruimte toegekend.
Ligging toegevoegde kavel
In dit bestemmingsplan wordt dit bedrijfsperceel opgenomen in de akoestische verkaveling en krijgt het bedrijf eigen geluidsruimte toebedeeld. Hiermee ontstaat voor het bedrijf dat hier gevestigd is de zekerheid dat zij voldoende geluidruimte hebben voor hun bedrijfsactiviteiten nu en in de toekomst.
Dit bestemmingsplan betreft een partiele herziening van het paraplubestemmingsplan geluidverdeelplan Westpoort. De herziening heeft uitsluitend betrekking op de bijlagen bij de regels. Op de verbeelding en in de regels worden geen wijzigingen doorgevoerd.
Om de gewenste wijzigingen door te voeren, worden uitsluitend onderdelen van de bijlagen aangepast. Het gaat in eerste plaats om de verkavelingskaart met daarop de akoestische kavels. Aan deze kaart wordt voor het bedrijf aan de Amerikahavenweg 42 een kavel, met nummer 4732 toegevoegd.
Ook in de lijst met immissiebudgetten wordt de kavel met nummer 4732 toegevoegd. Hiermee wordt immissiebudget aan de kavel toegekend op de verschillende toetspunten.
De lijst met immissiebudgetten wordt ook voor kavel 7750 (Vopak) aangepast, zodat op de toetspunten HW24 en HW 26 de immissie mag staan overeenkomstig de afgegeven omgevingsvergunning.
In het rekenmodel is de kavel 4732 toegevoegd en is kavel 7750 aangepast.
In het Besluit ruimtelijke ordening is in artikel 6.2.1 een opsomming gegeven van de bouwplannen die worden beschouwd als bouwplan in de zin van artikel 6.12 Wro waarvoor een exploitatieplan dient te worden vastgesteld indien het kostenverhaal niet anderszins is verzekerd. Voorliggende herziening maakt geen nieuwe bouwplannen mogelijk, die zijn benoemd in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.
De voorgestelde aanpassingen van het geluidverdeelplan veranderen de structurele opzet van het geluidverdeelplan Westpoort niet. De aanpassingen hebben alleen betrekking twee bedrijven en laten de geluidsruimte die aan de andere bedrijven op het industrieterrein is toegekend onverlet. Vanwege voorgaande is het niet noodzakelijk om een ontwerp van dit bestemmingsplan voor zes weken ter inzage te leggen.