1 Inleiding

 

1.1 Aanleiding tot de herziening

Voor het grootste deel van het plangebied zijn de vigerende bestemmingsplannen sterk verouderd. Ingevolge artikel 9.1.4 van de Invoeringswet Wet ruimtelijke ordening dient voor 1 juli 2013 een nieuw bestemmingsplan te worden vastgesteld. Indien het bestemmingsplan later dan deze datum wordt vastgesteld heeft de gemeente geen mogelijkheid meer tot het heffen van leges.

Al in 2001 is door de gemeenteraad de ontwikkelingsvisie Galecopperzoom vastgesteld. Begin 2002 is een start gemaakt worden met het opstellen van een voorontwerp bestemmingsplan. Als gevolg van plaatselijke ontwikkelingen in het gebied en op regionaal en rijksniveau is de bestemmingsplanprocedure in 2008 tijdelijk stopgezet. De ontwikkelingen in het gebied concentreren zich in het noordelijke deel van Galecopperzoom. De gemeente heeft besloten het noordelijke deel niet in het bestemmingsplan op te nemen omdat nu nog onduidelijk is wat de functie van het gebied gaat worden. Voor het zuidelijke deel is voorliggend consoliderend plan opgesteld.

1.2 Bij het plan behorende stukken

Het bestemmingsplan "Galecopperzoom 2013" bestaat uit de volgende stukken:

 

Het bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding en regels en wordt vergezeld door een toelichting. De verbeelding en de regels vormen samen het juridisch bindende gedeelte van het bestemmingsplan en moeten samen "gelezen" worden.

Op de verbeelding staan de bestemmingen van de gronden van het plangebied en de daarbij behorende opstallen. Aan deze bestemmingen zijn regels en bepalingen gekoppeld die de uitgangspunten van het plan verzekeren.

De toelichting heeft geen rechtskracht, maar vormt wel een belangrijk onderdeel van het bestemmingsplan. Hierin wordt aangegeven wat de beweegredenen en achtergronden zijn die aan het bestemmingsplan ten grondslag liggen. Ook wordt hierin onderzoek weergegeven dat aan het bestemmingsplan vooraf is gegaan. Tot slot is de toelichting van wezenlijk belang voor een juiste interpretatie en toepassing van het bestemmingsplan.

1.3 Ligging en begrenzing van het plangebied

Het bestemmingsplan heeft betrekking op het gebied dat globaal gelegen is aan de noordkant van Nieuwegein. Het plangebied Galecopperzoom wordt deels begrensd door de watergang Galecopperwetering en de A12 in het noorden (tevens gemeentegrens), de A.C. Verhoefweg in het oosten, Galecopperlaan in het zuiden en de A2 in het westen. Bijlage 1 geeft een overzicht van de begrenzing van het plangebied.

1.4 Vigerende regelingen

Voor het plangebied gelden momenteel de volgende bestemmingsplannen:

 

1.5 Leeswijzer

Dit bestemmingsplan bestaat uit twee gedeelten: de toelichting en de regels. Het eerste gedeelte betreft de toelichting van dit bestemmingsplan. Hierin wordt na de inleidende paragrafen van hoofdstuk 1, in hoofdstuk 2 een beschrijving gegeven van de bestaande situatie. Hoofdstuk 3 geeft de relevante beleidskaders weer en in hoofdstuk 4 wordt een beschrijving van het plan gegeven en hoe het beleid ten aanzien van de verschillende facetten in het bestemmingsplan is vastgelegd. De juridische opzet van het plan wordt in hoofdstuk 5 uiteengezet en ten slotte wordt in hoofdstuk 6 de economische en de maatschappelijke uitvoerbaarheid verantwoord.

De regels behorende bij dit bestemmingsplan staan in het tweede deel. De regels bestaan uit vier hoofdstukken, waarin de inleidende regels in hoofdstuk 1 zijn opgenomen, de bestemmingsregels in hoofdstuk 2, de algemene regels in hoofdstuk 3 en de overgangs- en slotregels in hoofdstuk 4.