BIJLAGE 1 STAAT VAN HORECA-ACTIVITEITEN

 

 

Categorie 1 Horeca - licht

Categorie 1 wordt lichte horeca genoemd, omdat de horeca -activiteiten overdag en s avonds plaats vinden, verder omdat er slechts van een geringe geluidsbelasting sprake is en omdat het hoofddoel niet is gericht op het schenken van alcoholhoudende dranken. Binnen categorie 1 worden drie deelcategorieën onderscheiden: categorie 1a bevat de winkel ondersteunende horeca, categorie 1b alleen kleinschalige horeca, categorie 1c ook de grootschaliger activiteiten in de lichte horeca. Een specifieke deelcategorie binnen de lichte  horeca is  de  bezorgdienst van  eten -  en drinkenswaren. Slechts ondergeschikte commerciële zaalverhuur (met of zonde muziek/dans) is mogelijk in deze categorie.

Voorbeelden van horeca-activiteiten in categorie 1

        Categorie 1a: automatiek, broodjeszaak, croissanterie, koffiebar, lunchroom,

       tearoom, traiteur, ijssalon

     Categorie 1b: bistro, restaurant, hotel, snackbar, cafeteria, bed & breakfast

     Categorie 1c: 1 a+b > 250m²

     Categorie 1d: bezorgdiensten

 

Categorie 2 Horeca - middelzwaar

Onder middelzware horeca worden horeca -activiteiten verstaan met enerzijds late op e- ningstijden, een hogere geluidsbelasting, het accent op het schenken van alcohol, maar anderzijds met een relatief gering volume, waardoor het aantal verkeersbewegingen en parkeeroppervlak beperkt blijft. Slechts ondergeschikte commerciële zaalverhuur (met of zonder muziek/dans) is mogelijk in deze categorie.

Voorbeelden van horeca-activiteiten in categorie 2

     Categorie 2: bar, café, shoarma/grill-room, bierhuis, proeflokaal, zalenverhuur

        (zonder regulier gebruik muziek/dans)

 

Categorie 3 Horeca - zwaar”

Het verschil met de middelzware horeca is dat er bij zware horeca sprake is van een fors volume. Hierdoor gaat deze horeca gepaard met een grote verkeersaantrekkende werking en een grote behoefte aan parkeergelegenheid. Tevens hoeft hier commerciële zaalverhuur (met of zonder muziek/dans) niet ondergeschikt te zijn.

Voorbeelden van horeca-activiteiten in categorie 3

Categorie 3: dancing, disco, nachtclub, partycentrum (met regulier gebruik muziek/dans)

 

 

 

 

Categorie 4: ONDERGESCHIKTE HORECA

Als categorie 4 wordt de ondergeschikte horeca onderscheiden. Onder ondergeschikte horeca valt ook de paracommerciële horeca. Een instelling wordt aangemerkt als ondergeschikte horeca als horeca een ondergeschikte doelstelling is naast de hoofdactiviteit. De hoofdfunctie is bijvoorbeeld van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard. De ondergeschikte doelstelling ten aanzien van horeca wordt door middel van beperkende voor waarden, bijvoorbeeld ten aanzien van alcoholschenktijden en aantal m2, gekoppeld aan de hoofdfunctie. Hierdoor onderscheidt deze categorie zich van de eerste drie categorieën. Ten aanzien van zaalverhuur is in deze categorie alleen niet-commerciële zaalverhuur zonder muziek/ dans mogelijk. Binnen de categorie ondergeschikte horeca is de driedeling van lichte, middelzware en zware horeca ook toepasbaar.

Voorbeelden van ondergeschikte horeca-activiteiten in categorie 4

Categorie 4: sportkantine, zalenverhuur (zonder regulier gebruik muziek/dans), sociale

   culturele centra en overige paracommerciële activiteiten

Uitzonderingen: coffeeshop, sexclubs

Buiten deze categorisering vallen door de gemeente Houten als ongewenst gekenmerkte horeca-activiteiten, zoals coffeeshops en sexclubs.