NBW en KRW
Naast het beleid en beheer van het Hoogheemraadschap voor de betreffende regio zullen het Nationaal Bestuursakkoord Water (NBW) en de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) de komende jaren richtinggevend worden voor het regionale waterbeheer in Nederland. Het NBW betreft vooral kwantiteitsaspecten van het waterbeheer, zoals de waterberging bij hevige regenval. De KRW richt zich vooral op de chemische en ecologische waterkwaliteit. Het NBW heeft tot doel om in de periode tot 2015 het watersysteem in Nederland te verbeteren en op orde te houden. Het Rijk, provincies, gemeenten en hoogheemraadschappen gaan dit samen aanpakken. Het gaat daarbij om het aanpakken van de gevolgen van de zeespiegelstijging, bodemdaling en een veranderend klimaat. Nederland krijgt hierdoor steeds meer te maken met extreem natte en extreem droge periodes. Om deze problemen te bestrijden zijn maatregelen nodig met als uitgangspunt het eerst vasthouden, dan bergen en vervolgens afvoeren van water.
Sinds november 2003 is de watertoets en de waterparagraaf verankerd in het Besluit op de Ruimtelijke Ordening. Dit houdt onder meer in dat in een vroegtijdig stadium overleg plaatsvindt met de waterbeheerder over de consequenties van het voornemen ten aanzien van de waterhuishouding en de te nemen waterhuishoudkundige maatregelen.
Beschrijving huidige situatie van het plangebied
Het bouwplan ligt centraal in Schalkwijk. Schalkwijk is gelegen in een relatief vlak gebied waarin kommen en oeverwallen glooiend in elkaar overlopen. Het plangebied is op een hoogte van circa 1,30m+ NAP gelegen. De ondergrond bestaat voornamelijk uit rivierklei en (-zand) met inschakelingen van veen. Deze afzettingen zijn afkomstig van de Formatie van Echteld en Formatie van Nieuwkoop. De Schalkwijkse Wetering stroomt van oost naar west door Schalkwijk en vormt een belangrijk aan- en afvoerkanaal voor Schalkwijk en de omliggende landbouwgebieden. Het is aangelegd rond 1130 voor de ontginning van het veengebied. Door de aanwezigheid van kleilagen bovenop veenlagen is enige bodemdaling ontstaan in (de omgeving van) Schalkwijk. Hierdoor zijn in de 15e eeuw al windmolens ingezet om gronden droog te houden. Het poldergebied is gesloten door waterkeringen langs de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal.
Door de lage maaiveldhoogten en de aanwezigheid van klei- en veenlagen is er een relatief hoge grondwaterstand aanwezig in het plangebied. Het (polder)gebied kenmerkt zich door relatief hoge grondwaterstanden (grondwatertrap III en VI). Dit betekent dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand rond de 40 cm-mv is gelegen en de gemiddeld laagste grondwaterstand tussen 80 en 120 cm-mv.
Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden
De Stichtse Rijnlanden zorgt voor het lokale en regionale waterbeheer in Midden-Nederland, waaronder ook Houten. De gemeente Houten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden hebben gezamenlijk een gemeentelijk waterplan voor Houten opgesteld. De provincie Utrecht en Vitens hebben hieraan bijgedragen. Het waterplan Houten 2006-2009 is een breed gedragen integrale watervisie voor het grondgebied van de gemeente Houten. Het concept waterplan Houten is in 2005 vastgesteld door het Dagelijks Bestuur van het Hoogheemraadschap en de gemeenteraad van Houten. In het waterplan wordt een (integrale) visie gegeven op water. Het stelt kaders voor kansen en problemen in de riolering en het (grond)water. In het waterplan Houten wordt gestreefd naar het oplossen van waterproblemen en het benutten van waterkansen. Tevens moet het waterplan leiden tot een impuls aan de beleving en het beheer van het water in en om Houten. Het behouden en waar mogelijk verbeteren van de ecologische en recreatieve functie van het water is daarbij belangrijk. Ambities zijn onder andere het bevorderen van recreatiemogelijkheden van en langs het water, aanleg van natuurvriendelijke oevers en ecologische verbindingszones, en het versterken van de Hollandsche Waterlinie.
Toelichting beschermingszone
Het plangebied is gelegen in de beschermingszone van de regionale waterkering langs de Schalkwijkse Wetering. De Jhr. Ramweg is bedoeld als waterkering. Tot en met 15 meter van het midden van de straat ligt een beschermingszone van deze waterkering. Omdat de nieuwbouw niet is gelegen binnen deze beschermingszone is het hoogheemraadschap wel akkoord met het plan en hoeft er geen watervergunning te worden aangevraagd. Indien water op het oppervlaktewater wordt geloost tijdens de bouw, is wel een vergunning nodig in het kader van de Waterwet. Initiatiefnemer dient deze aan te vragen bij het Waterschap.
Toelichting afvalwaterketen
Het afvalwater neemt toe door de uitbreiding van de bestaande bebouwing. Het afvalwater kan op een gescheiden rioleringsstelsel worden afgevoerd.
Toelichting wateroverlast
Door uitbreiding van de bestaande bebouwing neemt het verharde oppervlak toe. Hierdoor wordt de afvoer van opgevangen hemelwater vergroot. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft bepaald dat elke toename van verharding groter dan 250 m2 gecompenseerd dient te worden. De toename van het verharde oppervlak in het bouwplan hoeft niet gecompenseerd te worden.
Toelichting grondwateroverlast
Schalkwijk ligt in een zogenaamd kleiig kommengebied. Hierdoor kunnen slechte doorlatende lagen voorkomen in het plangebied. Het (polder)gebied kenmerkt zich door relatief hoge grondwaterstanden (grondwatertrap III en VI). Het plangebied ligt in een overgangsgebied tussen kwel- en inzijgingsgebied. Een gedeelte van het restaurant zal worden onderkeldert. Doordat de vereiste ontwateringsdiepte van 1,10m-drempelpeil niet wordt behaald zal vanuit bouwkundige redenen het onderkelderde gedeelte waterdicht moeten worden aangelegd. Tevens wordt er vanuit het Hoogheemraadschap geadviseerd kruipruimteloos te bouwen.
Toelichting volksgezondheid
Aan de zuidelijke zijde van het plangebied (aan de overkant van de Jhr. Ramweg) bevindt zich de Schalkwijkse wetering. Deze wetering is in de huidige situatie al aanwezig en zal geen veranderingen ondervinden door de uit te voeren werkzaamheden in het plangebied en is hierdoor niet relevant voor de waterparagraaf.
Toelichting inrichting en beheer
De Schalkwijkse wetering wordt onderhouden door Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Omdat echter aangesloten wordt op het bestaande gescheiden stelsel zijn de inrichting- en beheeraspecten niet relevant.
Conclusie
Bij onderhavig initiatief bedraagt de toename in verharding circa 150 m2 (circa 15 m2 voor de keuken en opslag, en 135 m2 voor het restaurantgedeelte) en blijft hiermee ruim onder de 250 m2. Er is geen sprake van boven- of ondergrondse waterberging in het plangebied doordat uitbreidingen van verhard oppervlak tot 250 m2 niet gecompenseerd hoeven te worden. In de nieuwe situatie wordt opgevangen hemelwater aangesloten op het bestaande gescheiden stelsel en derhalve is binnen het plangebied geen sprake van ruimtelijke consequenties. Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden heeft in het vooroverleg aangegeven positief tegenover het plan te staan. Wel is er een vergunning in het kader van de Waterwet nodig als er water op het oppervlaktewater wordt geloost tijdens de bouw.