4.6 Bodem
In het kader van de bestemmingsplanprocedure dient aangetoond te worden, dat de kwaliteit van de bodem en het grondwater in overeenstemming is met het beoogde gebruik. De bodemkwaliteit kan namelijk van invloed zijn op de beoogde functie van het plangebied. Om te kunnen beoordelen of de bodemkwaliteit en de beoogde functie van het plangebied bij elkaar passen moet eerst naar de huidige functie van het plangebied worden gekeken.
Gekeken naar de bodemkwaliteitskaart van de provincie Utrecht, blijkt dat de grond van perceel Jonkheer Ramweg 21, naast onderhavig plangebied, ernstig verontreinigd is. Hiervoor wordt een saneringsplan opgesteld, waarin de aanpak van de gekozen bodemsaneringvariant wordt uitgewerkt. Ook uit andere bodemonderzoeken in de nabije omgeving van het plangebied blijken ernstig verontreinigd. Een bodemonderzoek op de planlocatie zelf is daarom noodzakelijk.
Econsultancy heeft een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd in onderhavig plangebied, rapport (Verkennend bodemonderzoek Jonkheer Ramweg 22, Schalkwijk gemeente Houten, 09106031, 22 februari 2010). Het bodemonderzoek is uitgevoerd in het kader van de Bouwverordening, alsmede voorliggend bestemmingsplan. De realisatie van een kelder maakt deel uit van de nieuwbouwplannen. Op basis van het vooronderzoek is geconcludeerd dat de onderzoekslocatie onderzocht diende te worden volgens de strategie ‘onverdacht’. Bij onverdachte locaties luidt de onderzoekshypothese dat de bodem niet verontreinigd is. Vanwege de bouw van de kelder is de bodemlaag onder de toekomstige keldervloer aanvullend onderzocht.
Op basis van de onderzoeksresultaten, wordt de vooraf gestelde hypothese, dat de onderzoekslocatie als ‘onverdacht’ kan worden beschouwd, verworpen. De aanwezigheid van matige verontreinigingen in de boven- en ondergrond is voorgelegd aan de gemeente Houten. Omdat de nodige grondmonsters separaat zijn onderzocht, en geen sterk verhoogde gehalten zijn aangetoond, wordt nader onderzoek door de gemeente Houten niet noodzakelijk geacht. Wel zal een partijkeuring moeten plaatsvinden om de hergebruiksmogelijkheden en daarmee de bestemming van de te ontgraven en af te voeren grond vast te kunnen stellen. Naar verwachting zal de partij vrijkomende klei kwalitatief voldoen aan de klasse ‘Industrie’.
Conclusie
Er bestaan volgens Econsultancy met betrekking tot de milieuhygiënische kwaliteit van de bodem, met in acht name van bovengenoemde voorwaarden, dan ook geen belemmeringen voor de nieuwbouw op de onderzoekslocatie.