Artikel 11 Anti-dubbeltelbepaling
Artikel 12 Algemene aanduidingsregels
Artikel 13 Algemene ontheffingsregels
Artikel 14 Algemene procedureregels
Bijlagen:
In deze regels wordt verstaan onder:
plan:
het bestemmingsplan Bedrijventerrein Pavijen I t/m IV van de gemeente Culemborg.
bestemmingsplan:
de geometrisch bepaalde planobjecten als vervat in het GML-bestand NL.IMRO met de bijbehorende regels en bijlagen.
aanbouw:
een aan een hoofdgebouw toegevoegde, afzonderlijke ruimte die qua afmetingen en/of visueel opzicht (onder meer voor wat betreft goothoogte, dakhelling en/of dakvorm), ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
aanduiding:
een geometrisch bepaald vlak of figuur, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels regels worden gesteld ten aanzien van het gebruik en/of het bebouwen van deze gronden.
aan-huis-verbonden
beroep:
een dienstverlenend beroep, dat in of bij een woning wordt uitgeoefend, waarbij de woning in overwegende mate de woonfunctie behoudt en dat een ruimtelijke uitwerking of uitstraling heeft die met de woonfunctie in overeenstemming is.
achtergevelrooilijn:
- de achterste grens van een bouwvlak, gezien vanaf de weg waarop het hoofdgebouw is georiënteerd;
- indien er niet sprake is van een achterste grens van een bouwvlak dan wel geen bouwvlak op de plankaart is aangegeven: de denkbeeldige lijn die wordt getrokken langs de achtergevel van het hoofdgebouw -zonder aan- en uitbouwen en aangebouwde bijgebouwen- alsmede het verlengde daarvan.
bebouwing:
één of meer gebouwen en/of één of meer bouwwerken geen gebouwen zijnde.
bedrijfsgebouw:
een gebouw dat dient voor de uitoefening van een bedrijf.
bedrijfswoning:
een woning in of bij een gebouw of op een terrein, kennelijk slechts bedoeld voor (het huishouden van) een persoon, wiens huisvesting daar gelet op de bestemming van het gebouw of het terrein, noodzakelijk is.
beroeps- c.q.
bedrijfsvloeroppervlakte:
de totale vloeroppervlakte van de ruimte binnen een bouwwerk en/of op een terrein die wordt gebruikt voor de uitoefening van een aan-huis-verbonden beroep, een aan-huis-verbonden bedrijf c.q. een (dienstverlenend) bedrijf of een dienstverlenende instelling, inclusief opslag- en administratieruimten en dergelijke.
bestaande situatie:
a t.a.v. bebouwing:
bebouwing, zoals aanwezig op het tijdstip van de ter-inzage-legging van het ontwerpplan, dan wel mag worden gebouwd krachtens een voor dat tijdstip aangevraagde vergunning;
b t.a.v. gebruik:
het gebruik van grond en opstallen, zoals aanwezig op het tijdstip waarop het plan rechtskracht heeft verkregen.
bestemmingsgrens:
de grens van een bestemmingsvlak.
bestemmingsvlak:
een geometrisch bepaald vlak met eenzelfde bestemming.
bijgebouw:
een op zichzelf staand, al dan niet vrijstaand gebouw, dat door de vorm onderscheiden kan worden van het op hetzelfde bouwperceel gelegen hoofdgebouw en dat in functioneel en architectonisch opzicht ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
bouwen:
het plaatsen, het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen en het vergroten van een bouwwerk, alsmede het geheel of gedeeltelijk oprichten, vernieuwen of veranderen van een standplaats.
bouwgrens:
de grens van een bouwvlak.
bouwmarkt:
detailhandel met een al dan niet geheel overdekte verkoopvloeroppervlakte, waarop het volledige assortiment van bouw- en doe-het-zelf-producten uit voorraad aan zowel vakman als particulier op basis van zelfbediening ten verkoop wordt aangeboden.
bouwperceel:
een aaneengesloten stuk grond, waarop ingevolge de regels een zelfstandige, bij elkaar behorende bebouwing is toegelaten.
bouwvlak:
een geometrisch bepaald vlak, waarmee gronden zijn aangeduid, waar ingevolge de regels bepaalde gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde zijn toegelaten.
bouwwerk:
elke constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, welke hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond.
detailhandel:
het bedrijfsmatig te koop aanbieden, waaronder begrepen de uitstalling ten verkoop, het verkopen en/of leveren van goederen aan personen die die goederen kopen voor gebruik, verbruik of aanwending anders dan in de uitoefening van een beroeps- of bedrijfsactiviteit.
detailhandel in auto’s,
boten, caravans:
detailhandel in automobielen, boten en caravans en daarmee rechtstreeks samenhangende artikelen zoals accessoires, onderhoudsmiddelen, onderdelen en/of materialen;.
functie:
doeleinden ten behoeve waarvan gebruik van gebouwen en/of gronden of aangewezen delen daarvan is toegestaan.
gebouw:
elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke, overdekte, geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
geluidzoneringsplichtige inrichtingen:
een inrichting, bij welke ingevolge de Wet geluidhinder rondom het terrein van vestiging in een bestemmingsplan een geluidzone moet worden vastgesteld.
grootschalige detailhandel:
detailhandel volgens een formule die vanwege aard en omvang van de gevoerde artikelen een grote oppervlakte nodig heeft voor de uitstalling, waarbij onderscheid wordt gemaakt in detailhandel in keukens, sanitair en woninginrichting en detailhandel in auto’s, boten en/of caravans.
hoofdfunctie:
een functie waarvoor het hoofdgebouw als zodanig mag worden gebruikt.
hoofdgebouw:
een gebouw, dat op een bouwperceel door zijn constructie of afmetingen dan wel gelet op de bestemming als het belangrijkste gebouw kan worden aangemerkt.
horeca:
een bedrijf waar bedrijfsmatig dranken en etenswaren voor consumptie ter plaatse worden verstrekt en/of waar bedrijfsmatig logies wordt verstrekt.
horeca categorie
1:
een bedrijf dat in hoofdzaak is gericht op het bedrijfsmatig verstrekken van al dan niet ter plaatse bereide etenswaren ten behoeve van consumptie ter plaatse, alsmede het daaraan ondergeschikt verstrekken van alcoholhoudende en niet-alcoholhoudende dranken, al dan niet in combinatie met het verstrekken van nachtverblijf en/of van zaalverhuur, zoals een (hotel-) restaurant, pannenkoekhuis, eetcafé en pizzeria, uitgezonderd een maaltijdafhaalcentrum.
horeca categorie
2:
een bedrijf dat in hoofdzaak is gericht op het bedrijfsmatig verstrekken van ter plaatse bereide snacks, ijs en kleine maaltijden voor consumptie zowel ter plaatse als elders, met daaraan ondergeschikt het verstrekken van dranken, zoals een snackbar, cafetaria, lunchroom en ijssalon.
horeca categorie
3:
een bedrijf dat in hoofdzaak is gericht op het bedrijfsmatig verstrekken van overwegend alcoholische dranken voor consumptie ter plaatse, al dan niet in combinatie met kleine etenswaren, zoals een café.
horeca categorie
4:
een bedrijf dat in hoofdzaak is gericht op het bedrijfsmatig bieden van gelegenheid tot dansen dan wel tot het uitoefenen van een kans- en behendigheidsspel al dan niet in combinatie met het verstrekken van alcoholhoudende en niet-alcoholhoudende dranken, zoals een dancing of discotheek.
maatschappelijke voorzieningen:
educatieve, (para)medische, sociaal-culturele, sport- en recreatieve voorzieningen en voorzieningen ten behoeve van openbare dienstverlening.
ondergeschikte
functie/activiteit:
functie of activiteit waarvoor maximaal 30% van (de beroeps- c.q. bedrijfs)vloeroppervlakte van het hoofdgebouw als zodanig mag worden gebruikt.
productiegebonden
detailhandel:
beperkte op de eindgebruiker gerichte verkoop van goederen vanuit een bedrijf dat die goederen vervaardigt/produceert, bewerkt en/of toepast in het productieproces, waarbij de detailhandelsfunctie voor wat betreft de bedrijfsvloeroppervlakte ondergeschikt is aan de productiefunctie, alsmede de verkoop van goederen die functioneel rechtstreeks verband houden met de bedrijfsactiviteiten.
risicovolle inrichting:
een inrichting, bij welke ingevolge
het Besluit Externe Veiligheid Inrichtingen een grenswaarde, richtwaarde voor
het risico c.q. een risicoafstand moet worden aangehouden bij het in het
bestemmingsplan toelaten van kwetsbare of beperkt kwetsbare objecten.
seksinrichting:
een voor het publiek toegankelijke besloten ruimte waarin bedrijfsmatig, of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was seksuele handelingen worden verricht of vertoningen van erotisch-pornografische aard plaatsvinden.
Onder een seksinrichting worden in ieder geval verstaan: een seksbioscoop, seksautomatenhal, sekstheater, een parenclub, een (raam)prostitutiebedrijf en een erotische massagesalon, al dan niet in combinatie met elkaar.
supermarkt:
detailhandel in de vorm van een zelfbedieningszaak met (hoofdzakelijk) een grote verscheidenheid aan levensmiddelen.
uitbouw:
de vergroting van een bestaande ruimte in een hoofdgebouw, die qua afmetingen en/of in visueel opzicht (onder meer wat betreft (goot)hoogte, dakhelling en/of dakvorm), ondergeschikt is aan het hoofdgebouw.
verkoopvloeroppervlakte
(vvo):
de totale oppervlakte van de voor het publiek toegankelijke en zichtbare winkelruimte, inclusief de etalageruimte en de ruimte achter de toonbank.
voorgevellijn:
de lijn waarin de voorgevel van een bouwwerk is gelegen alsmede het verlengde daarvan.
voorgevelrooilijn:
de grens van het bouwvlak die gericht is naar de weg en waarop de bebouwing is c.q. moet worden georiënteerd.
woning:
een complex van ruimten, geschikt en bestemd voor de huisvesting van niet meer dan één huishouden.
Bij de toepassing van deze regels wordt als volgt gemeten:
afstand tot de zijdelingse
perceelsgrens:
de kortste afstand van het verticale vlak in de zijdelingse perceelsgrens tot enig punt van het op dat bouwperceel voorkomende bouwwerk.
bebouwd oppervlak van een
bouwperceel:
de oppervlakte van alle op een bouwperceel aanwezige bouwwerken tezamen.
bebouwingspercentage:
het oppervlak dat met bouwwerken is bebouwd, uitgedrukt in procenten van de oppervlakte van het bouwperceel, voor zover dat is gelegen binnen de bestemming, of binnen een in de regels nader aan te duiden gedeelte van die bestemming.
breedte, diepte c.q. lengte
van een bouwwerk:
tussen de buitenwerkse hoofdgevelvlakken en/of de harten van gemeen-schappelijke scheidingsmuren.
goothoogte van een bouwwerk:
vanaf het peil verticaal tot aan de bovenkant van de goot, c.q. de druiplijn, het boeibord, of een daarmee gelijk te stellen constructiedeel.
inhoud van een bouwwerk:
tussen de onderzijde van de begane rondvloer, de buitenzijde van de gevels (en/of het hart van de scheidingsmuren) en de buitenzijde van daken en dakkapellen.
bouwhoogte van een bouwwerk:
vanaf het peil tot aan het hoogste punt van een gebouw of van een bouwwerk, geen gebouw zijnde, met uitzondering van ondergeschikte bouwonderdelen, zoals schoorstenen, antennes, en naar de aard daarmee gelijk te stellen bouwonderdelen.
oppervlakte van een bouwwerk:
tussen de buitenwerkse gevelvlakken en/of de harten van de scheidingsmuren neerwaarts geprojecteerd op het gemiddelde niveau van het afgewerkte bouwterrein ter plaatse van het bouwwerk.
peil:
-
voor bouwwerken, waarvan de
hoofdtoegang onmiddellijk aan de weg grenst: de hoogte van die weg ter plaatse
van de hoofdtoegang vermeerderd met
-
in andere gevallen: de gemiddelde
hoogte van het aansluitende maaiveld of het afgewerkte bouwterrein vermeerderd
met
3.1 Bestemmingsomschrijving
De voor ‘Agrarisch’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a grondgebonden agrarische bedrijfsvoering;
b parkeervoorzieningen;
c groenvoorzieningen;
d water en waterhuishoudkundige voorzieningen;
e voorzieningen voor verkeer en verblijf.
3.2 Bouwregels
3.2.1 Gebouwen
Op of in deze gronden mogen geen gebouwen worden gebouwd.
3.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, geldt de volgende bepaling:
a
De bouwhoogte van bouwwerken, geen
gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan
De voor ‘Bedrijf -
a
bedrijven, die zijn genoemd in de bijlage 1 (Staat van bedrijfsactiviteiten) onder de milieucategorieën 1, 2, 3.1 en 3.2, waarbij de
in deze bijlage opgenomen afstand als minimale afstand aangehouden dient te
worden. Uitgezonderd zijn geluidzoneringsplichtige inrichtingen en risicovolle
inrichtingen. Tevens zijn bedrijven uitgezonderd, die zijn genoemd in de bijlagen
(Staat van bedrijfsactiviteiten) onder de
milieucategorie 3.2 ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf
uitgesloten – categorie
b
grootschalige detailhandel in de
vorm van bouwmarkten en in de vorm van detailhandel in keukens, sanitair en
woninginrichting met een verkoopvloeroppervlakte van minimaal
c grootschalige detailhandel in de vorm van detailhandel in auto’s, boten en caravans;
d detailhandel in meubels, met daaraan ondergeschikt aanverwante artikelen, ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf – detailhandel in meubels’;
e bestaande detailhandel conform de bij deze regels gevoegde ‘Lijst bestaande detailhandel’ (bijlage 2), waarbij geldt dat deze functie ter plaatse uitsluitend mag worden gehandhaafd, indien deze niet feitelijk wordt onderbroken en/of beëindigd;
f een kinderdagverblijf ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf - kinderdagverblijf’;
g een sportschool ter plaatse van de aanduiding ‘sportcentrum’;
h een meubelfabriek ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf - meubelfabriek’;
i niet meer dan één seksinrichting;
j bestaande bedrijfswoningen conform de bij deze regels gevoegde ‘Lijst bestaande bedrijfswoningen’ (bijlage 3);
k productiegebonden detailhandel als ondergeschikte functie van de onder a genoemde omschrijving;
l opslag en uitstalling en kantoordoeleinden ten dienste van de onder a genoemde omschrijving;
m parkeervoorzieningen;
n groenvoorzieningen;
o voorzieningen voor verkeer en verblijf.
4.2.1 Algemeen
Voor het bouwen van gebouwen gelden in het algemeen de volgende bepalingen:
a
Gebouwen
mogen uitsluitend binnen het aangegeven bouwvlak worden gebouwd, met dien
verstande het bouwvlak mag worden overschreden met luifels tot een maximale
oppervlakte van
b
Het
bebouwingspercentage mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale
goot- en bouwhoogte en maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
4.2.2 Bedrijfsgebouwen
Voor het bouwen van bedrijfsgebouwen gelden de volgende bepalingen:
a De voorgevel van de
bedrijfsgebouwen moet naar de voorgevelrooilijn worden georiënteerd.
b De afstand van bedrijfsgebouwen tot de zijdelingse en achterste perceelsgrenzen
mag niet minder bedragen dan
Indien de bestaande afstand reeds minder bedraagt dan
c De goothoogte van bedrijfsgebouwen mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte en maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
d De bouwhoogte van
bedrijfsgebouwen mag niet meer bedragen dan ter plaatse
van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte en maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
4.2.3 Bedrijfswoningen
Voor de bedrijfswoningen gelden de volgende bepalingen:
a
Per
adres in de ‘Lijst bestaande bedrijfswoningen’ (bijlage 3)
is niet meer dan 1 bedrijfswoning toegestaan.
b
De
voorgevel moet worden gesitueerd in de voorgevelrooilijn dan wel op een afstand
van maximaal
c
De
inhoud van de bedrijfswoning mag niet meer bedragen dan
4.2.4 Aan- en uitbouwen en bijgebouwen bij bedrijfswoningen
Bij een bedrijfswoning mogen aan- en uitbouwen en bijgebouwen worden
gebouwd, mits wordt voldaan aan de volgende bepalingen:
a De afstand tot (het verlengde van) de voorgevel van het
hoofdgebouw mag niet minder bedragen dan
b De maximale gezamenlijke oppervlakte van aan-
en uitbouwen en bijgebouwen mag niet meer bedragen dan
c De goothoogte mag niet meer
bedragen dan
d De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan
4.2.5 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde gelden de volgende
bepalingen:
a
De bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen
mag niet meer dan
b
De bouwhoogte van lichtmasten mag
niet meer bedragen dan
c
De bouwhoogte van overige
bouwwerken, geen gebouwen zijnde, anders dan in sub a en b genoemd, mag niet
meer bedragen dan
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen ten aanzien
van de in sub 4.2.2 onder b bedoelde afstand van bedrijfsgebouwen tot de
zijdelingse of achterste perceelsgrens, in die zin dat geëist kan worden dat
deze afstand ten minste
4.4.1 Strijdig gebruik
Het is in ieder geval niet toegestaan
om de gronden en bouwwerken te gebruiken, te doen of laten gebruiken voor:
a bewoning van bedrijfsgebouwen, voor
zover het niet een bestaande bedrijfswoning betreft conform de bij deze regels
gevoegde ‘Lijst bestaande bedrijfswoningen’ (bijlage 3);
b detailhandel in de vorm van een supermarkt;
c iedere vorm van opslag en uitstalling op de gronden gelegen voor (het verlengde van) de voorgevel en op een afstand
van
4.4.2 Uitsterfconstructie meubelfabriek
Voor het gebruik van de gronden en bouwwerken ter plaatse van de aanduiding
‘specifieke vorm van bedrijf - meubelfabriek’ geldt, dat deze gronden en
bouwwerken mogen worden gebruikt ten behoeve van een meubelfabriek, met dien
verstande, dat zodra het gebruik van deze gronden en bouwwerken ten behoeve van
de meubelfabriek is beëindigd en deze gronden en bouwwerken worden gebruikt
conform het bepaalde onder 4.1 onder a, deze gronden en bouwwerken daarna niet
meer mogen worden gebruikt voor een meubelfabriek.
4.4.3 Uitsterfconstructie
bestaande detailhandel (artikel 4.1 onder e)
Er is sprake van feitelijk
onderbreken en/of beëindiging van detailhandel indien ter plaatse de
detailhandelfunctie voor minimaal 6 maanden onderbroken en/of beëindigd is
geweest.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd ontheffing te verlenen van het bepaalde in deze regels in de bestemmingsomschrijving, ten behoeve van het gebruik van de grond en opstallen voor de uitoefening van:
a
een
bedrijfsactiviteit die niet voorkomt in de bij dit plan behorende Staat van
bedrijfsactiviteiten;
b
een
bedrijfsactiviteit die in de Staat van bedrijfsactiviteiten is vermeld in een
milieucategorie 4.1 en 4.2, met dien verstande dat de bedrijfsactiviteit naar
haar aard en invloed op de omgeving kan worden gelijkgesteld met een krachtens
de doeleinden toegelaten categorie bedrijfsactiviteiten.
Burgemeester en wethouders zijn
bevoegd de bestemming ‘Bedrijf-
a een aangegeven aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf - meubelfabriek’, wordt verwijderd, mits de betreffende functie ter plaatse is beëindigd.
5.1 Bestemmingsomschrijving
De voor ‘Bedrijf - 2‘ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a bedrijven, die zijn genoemd in de bijlage 1 (Staat van bedrijfsactiviteiten) onder de milieucategorieën 1, 2, 3.1, 3.2, 4.1 en 4.2, waarbij de in deze bijlage opgenomen afstand als minimale afstand aangehouden dient te worden. Uitgezonderd zijn geluidzoneringsplichtige inrichtingen en risicovolle inrichtingen;
b grootschalige detailhandel in de vorm van detailhandel in auto’s, boten en caravans;
c detailhandel in meubels, met daaraan ondergeschikt aanverwante artikelen, ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf – detailhandel in meubels’;
d bestaande detailhandel conform de bij deze regels gevoegde ‘Lijst bestaande detailhandel’ (bijlage 2), waarbij geldt dat deze functie ter plaatse uitsluitend mag worden gehandhaafd, indien deze niet feitelijk wordt onderbroken en/of beëindigd;
e een bouwmarkt ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van bedrijf - bouwmarkt’;
f bestaande bedrijfswoningen conform de bij deze regels gevoegde ‘Lijst bestaande bedrijfswoningen’ (bijlage 3);
g productiegebonden detailhandel als ondergeschikte functie van de onder a genoemde omschrijving;
h opslag en uitstalling en kantoordoeleinden ten dienste van de onder a genoemde omschrijving;
i parkeervoorzieningen;
j groenvoorzieningen;
k voorzieningen voor verkeer en verblijf.
5.2.1 Algemeen
Voor het bouwen van gebouwen gelden in het algemeen de volgende bepalingen:
a
Gebouwen
mogen uitsluitend binnen het aangegeven bouwvlak worden gebouwd.
b
Het
bebouwingspercentage mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale
goot- en bouwhoogte en maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
5.2.2 Bedrijfsgebouwen
Voor het bouwen van bedrijfsgebouwen gelden de volgende bepalingen:
a De voorgevel van de bedrijfsgebouwen moet
naar de voorgevelrooilijn worden georiënteerd;
b De
afstand van bedrijfsgebouwen tot de zijdelingse en achterste perceelsgrenzen mag
niet minder bedragen dan
Indien
de bestaande afstand reeds minder bedraagt dan
c De goothoogte van bedrijfsgebouwen mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte en maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
d De bouwhoogte van bedrijfsgebouwen mag niet
meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte
en maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
5.2.3 Bedrijfswoningen
Voor de bedrijfswoningen gelden de volgende bepalingen:
a
Per
adres in de ‘Lijst bestaande bedrijfswoningen’ (bijlage 3)
is niet meer dan 1
bedrijfswoning toegestaan.
b
De
voorgevel moet worden gesitueerd in de voorgevelrooilijn dan wel op een afstand
van maximaal
c
De
inhoud van de bedrijfswoning mag niet meer bedragen dan
5.2.4 Aan- en uitbouwen en bijgebouwen bij bedrijfswoningen
Bij een bedrijfswoning mogen aan- en uitbouwen en bijgebouwen worden
gebouwd, mits wordt voldaan aan de volgende bepalingen:
a De afstand tot (het verlengde
van) de voorgevel van het hoofdgebouw mag niet minder bedragen dan
b De
maximale gezamenlijke oppervlakte van aan- en uitbouwen en bijgebouwen mag niet
meer bedragen dan
c De
goothoogte mag niet meer bedragen dan
d De bouwhoogte mag niet meer bedragen
dan
5.2.5 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde gelden de volgende
bepalingen:
a
De bouwhoogte van erf- en
terreinafscheidingen mag niet meer dan
b
De bouwhoogte van lichtmasten mag
niet meer bedragen dan
c
De bouwhoogte van overige
bouwwerken, geen gebouwen zijnde, anders dan in sub a en b genoemd, mag niet
meer bedragen dan
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd nadere eisen te stellen ten aanzien
de sub 5.2.2 onder b bedoelde afstand van bedrijfsgebouwen tot de zijdelingse
of achterste perceelsgrens, in die zin dat geëist kan worden dat deze afstand
ten minste
Het is in ieder geval niet toegestaan
om de gronden en bouwwerken te gebruiken, te doen of laten gebruiken voor:
a bewoning van bedrijfsgebouwen, voor
zover het niet een bestaande bedrijfswoning betreft conform de bij deze regels
gevoegde ‘Lijst bestaande bedrijfswoningen’ (bijlage 3);
b detailhandel in de vorm van een
supermarkt;
c iedere vorm van opslag en uitstalling op de gronden gelegen voor (het
verlengde van) de voorgevel en op een afstand van
Er is sprake van feitelijk onderbreken en/of beëindiging van detailhandel indien ter plaatse de detailhandelfunctie voor minimaal 6 maanden onderbroken en/of beëindigd is geweest.
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd ontheffing te verlenen van het bepaalde in deze regels in de bestemmingsomschrijving, ten behoeve van het gebruik van de grond en opstallen voor de uitoefening van:
a een
bedrijfsactiviteit die niet voorkomt in de bij dit plan behorende Staat van
bedrijfsactiviteiten;
b
een
bedrijfsactiviteit die in de Staat van bedrijfsactiviteiten is vermeld in een
milieucategorie 5.1 en 5.2, met dien verstande dat de bedrijfsactiviteit naar
haar aard en invloed op de omgeving kan worden gelijkgesteld met een krachtens
de doeleinden toegelaten categorie bedrijfsactiviteiten.
6.1 Bestemmingsomschrijving
De voor ‘Groen’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a
groenvoorzieningen;
b
bermen
en beplantingen;
c
water
en waterhuishoudkundige voorzieningen, zoals een riooloverstort;
d
nutsvoorzieningen;
e
kunstobjecten;
f
voorzieningen
voor langzaamverkeer.
6.2.1 Gebouwen
Op deze gronden mogen alleen gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen
worden gebouwd, met dien verstande dat:
a de oppervlakte niet meer dan
b de hoogte niet meer dan
6.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden de volgende bepalingen:
a De
bouwhoogte van lichtmasten mag niet meer dan
b De
bouwhoogte van kunstobjecten mag niet meer bedragen dan
c De
bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer dan
2,5 m bedragen.
De voor ‘Horeca’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a
horeca
in de categorieën 1 en 2;
b
ter plaatse van de aanduiding
‘horeca van categorie
c
tuinen,
erven en verhardingen;
d
groenvoorzieningen;
e
parkeerdoeleinden;
f
voorzieningen
voor verkeer en verblijf.
7.2 Bouwregels
7.2.1 Gebouwen
Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende bepalingen:
a Gebouwen mogen uitsluitend
binnen het aangegeven bouwvlak worden gebouwd.
b Het bebouwingspercentage mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte en
maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
c De goothoogte van gebouwen mag
niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en
bouwhoogte en maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
d De bouwhoogte mag niet meer
bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte en
maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
7.2.2 Bouwwerken,
geen gebouwen zijnde
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden de volgende
bepalingen:
a De bouwhoogte van erf- en
terreinafscheidingen mag niet meer dan
b De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag
niet meer bedragen dan
De voor ‘Kantoor’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a
kantoren;
b
tuinen,
erven en verhardingen;
c groenvoorzieningen;
d
parkeerdoeleinden;
e
voorzieningen
voor verkeer en verblijf.
8.2 Bouwregels
Voor het bouwen van gebouwen gelden de volgende bepalingen:
a Gebouwen mogen uitsluitend
binnen het aangegeven bouwvlak worden gebouwd.
b Het bebouwingspercentage mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte en
maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
c De goothoogte van gebouwen mag
niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte en
maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
d De bouwhoogte mag niet meer
bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte en
maximum bebouwingspercentage’ is aangegeven.
8.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden de volgende
bepalingen:
a De bouwhoogte van erf- en
terreinafscheidingen mag niet meer dan
b De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag
niet meer bedragen dan
8.3 Wijzigingsbevoegdheid
Burgemeester en wethouders zijn
bevoegd de bestemming ‘Kantoor’ te wijzigen in de bestemming ‘Bedrijf -
a
aangesloten dient te worden bij
het bepaalde in de bestemming ‘Bedrijf -
b de bedrijvigheid geen milieuhygiënische belemmeringen mag opleveren voor de omliggende functies.
9.1 Bestemmingsomschrijving
De voor ‘Verkeer’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a voorzieningen voor verkeer en verblijf;
b parkeervoorzieningen;
c nutsvoorzieningen;
d groenvoorzieningen;
e kunstobjecten;
f water en waterhuishoudkundige voorzieningen.
9.2 Bouwregels
Op deze gronden mogen alleen gebouwen ten behoeve van nutsvoorzieningen
worden gebouwd, met dien verstande dat:
a de oppervlakte niet meer dan
b de
hoogte niet meer dan
9.2.2 Bouwwerken, geen gebouwen zijnde
Voor het bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gelden de volgende bepalingen:
a
De hoogte van palen, masten en
portalen voor geleiding, beveiliging en regeling van het verkeer mag niet meer
bedragen dan
b
De hoogte van kunstobjecten mag
niet meer bedragen dan
c
De bouwhoogte van overige
bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan
De voor
‘Wonen’ aangewezen gronden zijn bestemd voor:
a
wonen;
b
aan-huis-verbonden-beroepen;
c
parkeerdoeleinden;
d
tuinen,
erven en verhardingen.
10.2 Bouwregels
Voor het
bouwen van hoofdgebouwen gelden de volgende bepalingen:
a De ter plaatse aangegeven bebouwingstypologie dient te worden aangehouden:
1 vrijstaand;
2 twee-aaneen.
b Hoofdgebouwen mogen uitsluitend binnen het aangegeven bouwvlak worden gebouwd.
De bouwgrens mag uitsluitend worden overschreden met een erker, balkon of luifel, waarbij moet worden voldaan aan de volgende voorwaarden:
1 De diepte gemeten vanuit de voorgevel van het hoofdgebouw mag niet meer bedragen dan 1,5 m.
2 De breedte van een erker mag niet meer bedragen dan 50% van de breedte van de voorgevel van het hoofdgebouw.
3 De afstand tot de openbare weg mag
niet minder bedragen dan
c De voorgevel moet worden gesitueerd in de voorgevelrooilijn.
d De breedte van hoofdgebouwen mag niet meer bedragen dan:
1
2
e De goothoogte mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte’ is aangegeven.
f De bouwhoogte mag niet meer bedragen dan ter plaatse van de aanduiding ‘maximale goot- en bouwhoogte’ is aangegeven.
g De afstand tot de zijdelingse perceelsgrenzen bij:
1
vrijstaande woningen aan een
zijden niet minder dan
2
halfvrijstaande en/of geschakelde
woningen aan één zijde niet minder dan
Indien de afstand in de bestaande situatie minder dan
10.2.2 Aan-
en uitbouwen en bijgebouwen
Voor het
bouwen van aan- en uitbouwen en bijgebouwen gelden de volgende bepalingen:
a Aan- en uitbouwen en bijgebouwen mogen zowel binnen als buiten het bouwvlak worden gebouwd.
b
Aan- en uitbouwen en bijgebouwen
dienen op een afstand van ten minste
c
Op hoekpercelen mag de afstand van
aan- en uitbouwen en bijgebouwen tot de zijdelingse perceelsgrens, die grenst
aan het openbaar gebied, niet minder dan
d
Achter
de achtergevel van het hoofdgebouw moet een aaneengesloten open ruimte aanwezig zijn van ten minste
e
Het
bebouwingspercentage van het gedeelte van de gronden gelegen achter de
oorspronkelijke achtergevelrooilijn van het hoofdgebouw mag maximaal 60%
bedragen tot een maximum gezamenlijke oppervlakte van
f
Voor
zover de oppervlakte van de strook grond achter de achtergevelrooilijn van het
hoofdgebouw meer bedraagt dan
g
Bij
vrijstaande hoofdgebouwen dient één der zijstroken vrij van aan- en uitbouwen
en bijgebouwen te blijven tot op een afstand van
h
De
goothoogte mag niet meer bedragen dan
i
De
bouwhoogte mag niet meer
bedragen dan 4,5 m.
10.2.3 Bouwwerken,
geen gebouwen zijnde
Voor het
bouwen van bouwwerken, geen gebouwen zijnde gelden de volgende bepalingen:
a
Bouwwerken,
geen gebouwen zijnde mogen worden gebouwd binnen en buiten het bouwvlak.
b
De
bouwhoogte van erf- en terreinafscheidingen mag niet meer dan
c De bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, mag niet meer bedragen dan 2,5 m.
10.3 Ontheffing van de bouwregels
Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing
verlenen van het bepaalde in 10.2.2 onder c voor het
bouwen van een aan- of uitbouw of bijgebouw op een afstand van minder dan
a het stedenbouwkundig beeld niet wordt aangetast;
b de situering vanuit verkeersveiligheid aanvaardbaar is.
10.4 Specifieke gebruiksregels
Het is in ieder geval niet toegestaan om de gronden en bouwwerken te gebruiken, te doen of laten gebruiken voor de uitoefening van enige vorm van (detail)handel of bedrijf, met uitzondering van de uitoefening van een aan-huis-verbonden-beroep of een aan-huis-verbonden bedrijf als ondergeschikte activiteit bij de woonfunctie, waarbij de volgende bepalingen van toepassing zijn:
a De omvang van de activiteit mag niet meer
bedragen dan 30% van de gezamenlijke vloeroppervlakte van de bebouwing tot een
maximale beroeps- respectievelijk bedrijfsvloeroppervlakte van
b Het gebruik mag geen nadelige invloed hebben op de normale afwikkeling van het verkeer en mag geen onevenredige toename van de parkeerbehoefte veroorzaken.
c Detailhandel mag alleen plaatsvinden
ondergeschikt aan en in direct verband met het aan-huis-verbonden-beroep.
d De activiteit dient milieuhygiënisch
inpasbaar te zijn in de omgeving.
e De activiteit wordt uitgeoefend door de bewoner.
10.5 Ontheffing
van de gebruiksregels
Voor het gebruik van de woning voor een aan-huis-verbonden beroep of
een aan-huis-verbonden bedrijf tot een beroeps- respectievelijk bedrijfsvloeroppervlakte
van maximaal
a De omvang van de activiteit niet meer dan 30% van de gezamenlijke vloeroppervlakte van de bebouwing mag bedragen;
b Het gebruik geen nadelige invloed mag hebben op de normale afwikkeling van het verkeer en geen onevenredige toename van de parkeerbehoefte mag veroorzaken;
c Detailhandel alleen mag plaatsvinden ondergeschikt aan en in direct verband met het aan-huis-verbonden-beroep;
d De activiteit milieuhygiënisch inpasbaar dient te zijn in de woonomgeving;
e De activiteit wordt uitgeoefend door de bewoner.
Grond welke eenmaal in aanmerking is genomen bij het toestaan van een bouwplan waaraan uitvoering is gegeven of alsnog kan worden gegeven, blijft bij de beoordeling van latere bouwplannen buiten beschouwing.
a
Ter plaatse van de aanduiding ‘Vrijwaringszone –
weg
b
Ter plaatse van de aanduiding ‘Vrijwaringszone –
weg
c
Burgemeester en wethouders zijn bevoegd ontheffing te verlenen van
het onder b bepaalde, mits:
1
de bouw ter plaatse noodzakelijk is;
2
de veiligheid vanuit het oogpunt van wegbeheer niet onevenredig
wordt aangetast;
3
de wegbeheerder vooraf is gehoord.
Burgemeester en wethouders kunnen ontheffing verlenen:
a van de in de regels gegeven maten, afmetingen en percentages tot niet meer dan 10% van die maten, afmetingen en percentages.
b van de regels en toestaan dat het bouwvlak in geringe mate wordt overschreden, indien een meetverschil daartoe aanleiding geeft;
c van de regels voor de bouw van een luifel aan de voorgevel van een hoofdgebouw, geen woning zijnde, mits:
1 de diepte gemeten vanuit de voorgevel niet meer dan
2 de hoogte niet meer bedraagt dan de eerste bouwlaag van het hoofdgebouw;
3 er geen bezwaren bestaan vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid;
d van de regels en toestaan dat openbare nutsgebouwtjes, wachthuisjes ten behoeve van het openbaar vervoer, telefooncellen, gebouwtjes ten behoeve van de bediening van kunstwerken, toiletgebouwtjes, en naar aard daarmee gelijk te stellen gebouwtjes worden gebouwd, mits:
1
de inhoud per gebouwtje niet meer
dan
2
de bouwhoogte niet meer dan
e van de regels ten aanzien van de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, en toestaan dat de bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, wordt vergroot:
1
ten behoeve van reclamemasten tot
maximaal
2
ten behoeve van kunstwerken, geen
gebouwen zijnde, tot maximaal
3
ten behoeve van waarschuwings-
en/of communicatiemasten tot maximaal
f van bepaalde ten aanzien van de maximale bouwhoogte van gebouwen en toestaan dat de bouwhoogte van gebouwen ten behoeve van plaatselijke verhogingen, zoals schoorstenen, luchtkokers, liftkokers, lichtkappen en technische ruimten, mits:
1 de maximale oppervlakte van de vergroting niet meer dan 10% van het betreffende platte dakvlak of de horizontale projectie van het schuine dakvlak zal bedragen;
2 de bouwhoogte niet meer dan 1,25 maal de maximale bouwhoogte van het betreffende gebouw zal bedragen.
Met betrekking tot de voorbereiding van de wijziging en/of uitwerking of ontheffing van het plan ingevolge artikel 3.6 van de Wet ruimtelijke ordening door Burgemeester en wethouders, is Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing.
15.1 Andere wettelijke
regelingen
Waar in dit plan wordt verwezen naar andere wettelijke regelingen, wordt geduid op de regelingen zoals die luidden op het tijdstip van de ter-inzage-legging van het ontwerpbestemmingsplan.
16.1 Overgangsrecht bouwwerken
a Een bouwwerk dat op het tijdstip van
inwerkingtreding van het bestemmingsplan aanwezig of in uitvoering is, dan wel
gebouwd kan worden krachtens een bouwvergunning, en afwijkt van het plan, mag, mits
deze afwijking naar aard en omvang niet wordt vergroot,
1 gedeeltelijk worden vernieuwd
of veranderd;
2 na het teniet gaan ten gevolge
van een calamiteit geheel worden vernieuwd of veranderd, mits de aanvraag van
de bouwvergunning wordt gedaan binnen twee jaar na de dag waarop het bouwwerk
is teniet gegaan.
b Burgemeester en wethouders kunnen eenmalig
ontheffing verlenen van het bepaalde onder a voor het vergroten van de inhoud
van een bouwwerk als bedoeld in het bepaalde onder a met maximaal 10%.
c Het bepaalde onder a is niet van toepassing op
bouwwerken die weliswaar bestaan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan,
maar zijn gebouwd zonder vergunning en in strijd met het daarvoor geldende
plan, daaronder begrepen de overgangsbepaling van dat plan.
a Het gebruik van grond en
bouwwerken dat bestond op het tijdstip van inwerkingtreding van het
bestemmingsplan en hiermee in strijd is, mag worden voortgezet.
b Het is verboden het met het bestemmingsplan
strijdige gebruik, bedoeld in het bepaalde onder a, te veranderen of te laten
veranderen in een ander met dat plan strijdig gebruik, tenzij door deze
verandering de afwijking naar aard en omvang wordt verkleind.
c Indien het gebruik, bedoeld in het bepaalde
onder a, na het tijdstip van inwerkingtreding van het plan voor een periode
langer dan een jaar wordt onderbroken, is het verboden dit gebruik daarna te
hervatten of te laten hervatten.
d Het bepaalde onder a is niet van toepassing op
het gebruik dat reeds in strijd was met het voorheen geldende bestemmingsplan,
daaronder begrepen de overgangsbepalingen van dat plan.
Deze regels worden aangehaald als: Regels van het bestemmingsplan Bedrijventerrein Pavijen I t/m IV.
Rosmalen, januari 2009 Vastgesteld:
Croonen Adviseurs b.v.