3. AMBITIES

samenvatting%20structuurvisie.pdf

3.1 Buitenstad Apeldoorn

één concept

Vele decennia van suburbanisatie op de Veluwe hebben Apeldoorn tot een gemeente gemaakt met een uniek profiel. Een profiel waarin de voordelen van wonen in (of nabij) een moderne stad samenkomen met de geneugten van leven in (of nabij) een hoogwaardig buitengebied. Apeldoorn is stad, dorp, landschap en platteland tegelijk. Met een solide economie en een veelzijdig aanbod aan werkgelegenheid. Apeldoorn is ‘buiten’ maar ook ‘stad’. Een Buitenstad dus, met een prachtige mix van kwaliteiten die hun waarde al lang bewezen hebben. Die kwaliteiten zijn het meer dan waard om te versterken en uit te bouwen. Dat is waar deze structuurvisie op inzet.

vier ambities

Het concept van de Buitenstad zet de eigen kwaliteit van Apeldoorn centraal.

We hebben vier ambities geformuleerd, die aansluiten bij die onderwerpen waarop Apeldoorn al sinds jaar en dag een sterke positie inneemt. Daarin willen we nog beter worden. Daarom spreken we ook van ‘eerlijke’ ambities.

Onze eerste ambitie is het op kwaliteit houden van het leefcomfort dat Apeldoorn zo aantrekkelijk maakt voor met name gezinnen. Ruim, groen en veilig wonen en verplaatsen gaan daarbij samen met veel voorzieningen in de nabijheid. De tweede ambitie richt zich op het versterken van de positie van ons toplandschap als drager voor toerisme, recreatie en landbouw. De kracht van de Apeldoornse economie bestaat in hoge mate uit zijn veelzijdigheid. Het versterken daarvan vormt de derde ambitie. Een gedifferentieerd aanbod aan bedrijvenlocaties en goede (inter)nationale bereikbaarheid zijn hiervoor belangrijk.

Onze vierde ambitie is verbonden met de eerste drie: locale duurzaamheid. Duurzaamheid moet deel uitmaken van alle ontwikkelingen in de gemeente. Daarbij zetten we onder meer in op het (her)gebruik van ter plaatse aanwezige materialen en hulpbronnen.

3.2 Comfortabele gezinsstad

buitenstadse woonmilieus

Het is in toenemende mate onzeker of de Apeldoornse bevolkingsomvang de komende jaren zal groeien, stabiliseren of wellicht zelfs zal krimpen (zie paragraaf 1.1). Het is maar net welke prognose we erbij pakken. Dat geldt net zo goed voor de vraag naar woningen, die ook nog eens afhankelijk is van de ontwikkeling van de welvaart. Tegelijkertijd is duidelijk dat zelfs bij de meest extreme prognoses de nu al geplande capaciteit voor woningbouw zal voldoen. Herprogrammering van die al geplande locaties biedt ook kansen voor het ontwikkelen van woonmilieus die van vergelijkbare kwaliteit zijn als die van bijvoorbeeld De Parken, de Indische Buurt en Kerschoten. Of die een toevoeging vormen aan het al bestaande palet aan Buitenstadse woonmilieus (bijvoorbeeld in de Kanaalzone).

De structuurvisie zet daarbij in ieder geval in op:

stedelijke voorzieningen

Het bijzondere wooncomfort in Apeldoorn is in hoge mate het gevolg van het opvallend fijnmazige aanbod van voorzieningen. De meeste dagelijkse voorzieningen zijn in de buurt te vinden en zijn in ieder geval in de wijk aanwezig. Daarnaast biedt het centrumgebied een breed aanbod aan niet dagelijkse en culturele voorzieningen, waaronder een sterke kunstcollectie. De fijnmazigheid van de voorzieningenstructuur is een kwaliteit die onder druk kan komen te staan als gevolg van (economische) schaalvergroting. Ook de kwaliteit van het winkelaanbod in het centrumgebied vraagt aandacht, omdat die achterblijft ten opzichte van centra van omliggende steden. Vandaar dat wij inzetten op:

voorzieningen in de dorpen

In veel dorpen moeten we de komende jaren rekening houden met afname van de bevolking of met stabilisatie. Handhaving van de (vaak relatief goede) voorzieningenniveau’s in de dorpen zal vooral gedragen moeten worden door het inzetten op leefbaarheid, op het multifunctioneel maken van voorzieningen, door het maken van slimme combinaties, en door versterking van het draagvlak dat toerisme en recreatie biedt. Daarom zetten we in de structuurvisie in op:

Gezinsstad1.jpg
DSC00099.JPG
106.jpg
kanaalweekend%2013%2b14%20september%20-%20Imre%20Csany.jpg
De%20Parken.jpg

3.3 Toeristisch toplandschap

verbinding met de stad

De binding tussen stad en hoogwaardig landschap is zeer direct voelbaar in de Veluwse dorpen en met name ook in het westelijk deel van de stad. De Veluwe dringt daar via lanen en parken ver door. Dat geldt ook voor de oostelijke dorpen aan de beken en sprengen die zo kenmerkend zijn voor de overgang van de Veluwe naar de IJsselvallei. Er is in de loop der jaren echter ook kwaliteit verloren gegaan of uit beeld verdwenen. Aan de oostzijde van de stad kan de verbinding tussen stad en landschap nog verder verbeteren. Deels omdat er verbindingen tussen stad en landschap ontbreken, deels omdat de A50 hier een soms onneembare barrière vormt en deels omdat de landschappelijke kwaliteit hier nog verder ontwikkeld moet worden. We willen zoveel mogelijk mensen laten profiteren van onze landschappen én we willen mensen verleiden om vanuit het toplandschap onze stad en onze dorpen te komen bezoeken. Wij zetten daarom in deze structuurvisie in op:

toeristische vernieuwing

De Veluwe biedt niet alleen het hoogst gewaardeerde landschap van Nederland, het is ook de meest bekende toeristische regio van ons land. Bijna de helft van de Nederlanders noemt de Veluwe als eerste wanneer ze naar een aantrekkelijk toeristengebied wordt gevraagd. De Veluwe is ook al decennialang het meest populaire vakantiegebied van Nederland. Met zijn vele attracties, campings en bungalowparken vormt Apeldoorn binnen de Veluwe het belangrijkste concentratiepunt. Die positie is sterk, maar niet onbedreigd. De welvarende en uiterst mobiele toerist stelt namelijk steeds hogere eisen aan de kwaliteit van zowel de verblijfsaccommodatie als de toeristische attractie. Meer behoefte aan rust, zorg en comfort gaan daarbij samen met een toenemende behoefte aan spectaculair en avontuurlijk vermaak. Zonder vernieuwing van het aanbod loopt de Veluwe de kans om in deze markt achter te blijven. We willen het toeristische aanbod op de Veluwe bij de tijd houden en de kwaliteit ervan verhogen. In deze structuurvisie wordt daarom ingezet op:

economische vitaliteit

Al enkele decennia lang daalt het aantal volwaardige boerenbedrijven in Nederland. En dat geldt ook voor Apeldoorn. De verwachting is dat die ontwikkeling zal doorzetten, onder andere omdat de Europese subsidies verder zullen teruglopen en omdat de concurrentie op de wereldmarkten zal verscherpen. Vooral in de melkveehouderij en in de vleesveehouderij zal dat het geval zijn. Afname van het aantal bedrijven in deze sector gaat nu al samen met aanzienlijke schaalvergroting en intensivering van de bedrijven die overblijven. Binnen de gemeente Apeldoorn spitsen deze ontwikkelingen zich in grote lijnen toe op het oostelijke buitengebied (melkveehouderij) en op Uddel en omgeving (intensieve veehouderij). De economische ontwikkelingen brengen veel bedrijven er ook toe om te zoeken naar neveninkomsten door verbreding van hun activiteiten. Perpectieven daarvoor liggen met name op recreatief gebied, in de biologische landbouw of productverkoop aan huis. Ook energieproductie en het leveren van streekproducten bieden kansen voor een verbrede landbouw. Wij willen de economische vitaliteit van het buitengebied dan ook versterken door:

Toplandschap
Radio_Kootwijk.jpg
boerderij%20erf.jpg
Wenum%20Wiesel.jpg
Wenum%20Wiesel2.jpg
Wenum%20Wiesel3.jpg
Wiesel.jpg

3.4 Veelzijdige economie

vernieuwend vermogen

Het vernieuwende vermogen van de Apeldoornse economie wordt in sterke mate gedragen door samenwerking tussen bedrijven. Daarbij gaat het veelal om het toepassen van kennis die elders is ontwikkeld. En om technologische kennis die permanent in beweging is. Om nieuwe (samenwerkings)kansen te ontdekken en om up to date te blijven, is netwerkvorming tussen bedrijven en tussen bedrijven en kennisinstituten van het groot belang. Wat dit betreft zetten wij in op:

groeisectoren

Het opleidingsniveau van de beroepssectoren ligt in Apeldoorn lager dan gemiddeld in Nederland. Dat het aantal kenniswerkers desondanks boven het nationale gemiddelde ligt, komt doordat die van elders naar Apeldoorn pendelen. De meeste Apeldoorners met een hogere opleiding behoren tot de oudere leeftijdscategorieën. Wanneer zij met pensioen gaan, zal het gemiddelde opleidingsniveau van de Apeldoornse beroepsbevolking verder dalen. Dat is een risico, omdat de beschikbaarheid van goed opgeleid personeel cruciaal is voor de economische aantrekkelijkheid van de gemeente. In een aantal sectoren zal daarnaast door technologische vernieuwing en het landelijke overheidsbeleid de werkgelegenheid afnemen. Maar door vergrijzing zal werkgelegenheid in de zorg- en care sector naar verwachting toenemen. Tegen deze achtergrond zetten wij in op:

stagestad

Apeldoorn kent al vele jaren een structureel vertrekoverschot in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar. Veel jongeren verlaten de gemeente om ergens anders hoger onderwijs te gaan volgen. Dat draagt bij aan de ontgroening van de Apeldoornse bevolking en aan een beroepsbevolking die lager is opgeleid dan het landelijk gemiddelde. Om ook jonge mensen aan de Apeldoornse arbeidsmarkt te binden hebben wij de volgende ambities:

bereikbaarheid

(Digitale) bereikbaarheid is een belangrijke kwaliteit van de Buitenstad. Voor de inwoners is het belangrijk om de grote centra van werkgelegenheid en hoogstedelijke voorzieningen gemakkelijk en comfortabel te kunnen bereiken. Voor de Apeldoornse economie is bereikbaarheid cruciaal waar het gaat om (inter)nationale afzetgebieden, toelevering en de bereikbaarheid van kenniscentra. Een goede doorstroming van de (inter)nationale wegen is daarom een belangrijk aandachtspunt. Op het gebied van openbaar vervoer is het verbeteren van de kwaliteit van de verbindingen richting HSL-station Arnhem en de regio Zwolle van belang. Voor verplaatsingen binnen de Buitenstad is de fiets van grote betekenis. Ook is openbaar vervoer van groot belang voor vervoer, zowel binnen het stedelijk gebied als voor de verbinding met de dorpen. De bereikbaarheid van het stadscentrum is een aandachtspunt. Hetzelfde geldt voor de digitale bereikbaarheid van Apeldoorn. Wij zullen ons daarom (blijven) inzetten voor:

Economie.jpg
centrum%20binnenstad%20winkelend%20publiek%20Hoofdstraat%20C%26A%20-%20Imre%20Csany.JPG
P1020102.JPG
verkoop%20boer.JPG

3.5 Locale duurzaamheid

klimaatbestendigheid

De afgelopen 15 jaar hebben we steeds meer oog gekregen voor klimaatverandering. Het International Panel of Climate Change verwacht dat tegen het eind van deze eeuw de temperatuur op aarde gemiddeld 2,5º tot wellicht zelfs 4º Celsius is gestegen. Het zal leiden tot het afsmelten van de poolkappen en stijging van de zeespiegel. Het weer wordt extremer, waarbij perioden met een overschot aan (regen)water zullen worden afgewisseld door perioden met te weinig aanbod aan zoet water. Daarop moet worden ingespeeld met het langer vasthouden van water. Als Apeldoorn anticiperen wij hierop door bij nieuwe ontwikkelingen en bij herontwikkeling het regenwater te scheiden van het afvalwater (het afkoppelen van regenwater). Dit water zal veel vaker op maaiveld in de openbare ruimte worden opgevangen. Omdat dit meestal tijdelijk is, zijn prima functiecombinaties mogelijk met bijvoorbeeld groen en recreatie. Dit afkoppelbeleid kun je kenschetsen als een stille ‘blauwe revolutie’ die ons nu al voldoende ruimte moet geven om op de toekomstige waterproblemen te anticiperen. De opgave is om hierbij ruimtelijke meerwaarde te creëren. Als inspiratiebron verwijzen we naar het in ontwikkeling zijnde ‘kookboek voor gebiedsgericht grondwater en bodembeheer’. Apeldoorn zet in op:

energietransitie

De verwachting is dat fossiele brandstoffen de komende decennia steeds schaarser zullen worden. Hierdoor stijgen de prijzen en daarmee heeft dit ook de nodige invloed op de ontwikkeling van de economie. Schaarste van energie vergroot de noodzaak er zuinig mee om te gaan en te zoeken naar andere (liefst duurzame) energiebronnen.

Energiebesparingen zijn vooral te bereiken in de bestaande bebouwde omgeving, of het nu gaat om woningen, kantoren of andere gebouwen. Het grootste deel van de woningvoorraad stamt nog uit de periode van voor het bouwbesluit (1992). Door bouwtechnische maatregelen, isolatie en nieuwe verwarmingsmethoden kan hier grote energiewinst worden behaald, waarbij de productiekosten ook steeds lager worden. Energiebesparing is niet alleen vanwege duurzaamheidoverwegingen aantrekkelijk, maar ook een goed middel om woonlasten te verlagen. Daarmee dragen dergelijke maatregelen eveneens bij aan armoedebestrijding.

Apeldoorn ligt in het wat ‘windarmere’ deel van Nederland. Voor de ontwikkeling van grote windmolenlocaties zien wij daarom in onze gemeente weinig kansen. Individuele windmolens bij bedrijven, bedrijvenparken en woningen kunnen, mits landschappelijk passend, wel kansrijk zijn. Voor woonwijken biedt zonne-energie en aardwarmte ook veel mogelijkheden.

Duurzaam omgaan met energie is belangrijk. Maar duurzaamheid gaat ook over hergebruik. Bijvoorbeeld door bestaande gebouwen die hun functie verliezen een nieuwe bestemming te geven in plaats van te slopen. Herbestemming is dan ook een belangrijk thema in deze structuurvisie. We zullen toewerken naar een nieuwe manier van economisch denken, waarin instandhouding van locale kringlopen meer centraal staat.

Voor de overgang naar meer duurzame bronnen van energie heeft Apeldoorn veel potenties. Zo biedt onze ondergrond een bijzondere potentie om (koelings)energie te besparen. Parallel aan de (zandige) Veluwerand lopen namelijk series van ‘kleischotten’. Waar deze zijn onderbroken ontspringen de beken en sprengen. Maar waar dat niet het geval is, wordt water vastgehouden met een constante temperatuur van 12º. Dat grondwater kan een rol spelen bij de koeling van huizen, wooncomplexen en bedrijfsgebouwen.

Ook beschikt Apeldoorn over veel biomassa, met name op de Veluwe en in het agrarisch gebied. Dit kan bijdragen aan de energie- en warmtevoorziening in de dorpen en in de stad. Op grond hiervan hebben wij de volgende ambities:

Duurzaamheid
Indische%20Buurt.jpg

grondwater

De aanwezigheid van schoon grondwater als natuurlijke hulpbron is al vanouds een belangrijke vestigingsfactor voor Apeldoorn. De wasserijen, ververijen en papiermolens van weleer zijn daar goede voorbeelden van. Maar nog steeds is het schone grondwater belangrijk voor onze hoogwaardige papierfabrieken en olie-industrie. Vanuit dit gezichtspunt blijven wij ons inzetten voor:

Doorsnede.pdf

het bodem- & watersysteem van Apeldoorn

Buitenstad.jpg