Plan: | Buitengebied 2007, 1e partiële herziening |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0173.BP16034-va01 |
Oldenzaalsedijk 20
Erve Huiskes is een historisch erf, gelegen in Recreatiepark Het Hulsbeek. Het erf en de gebouwen doen dienst als ondersteunende voorziening voor het recreatiegebied. Op het terrein staan een boerderij en schuur en een kippenschuur. De boerderij wordt op dit moment niet bewoond. Een enkele keer overnacht de schaapsherderin in de boerderij in verband met de zorg voor de kudde in de lammertijd. De schuur verkeert in vervallen staat. De bestaande kippenschuur dateert van ongeveer 1995 en is aan vervanging toe.
Oude Almelosestraat 13
Erve Het Hulsbeek ligt op Recreatiepark Het Hulsbeek. Buitenplaats Erve Hulsbeek is gebouwd in Engelse landschapsstijl in opdracht van textielfabrikant Gelderman. De monumentale Twentse boerderij met jachtverblijf naar ontwerp van de Amsterdamse architect Karel Muller is verbouwd tot een sfeervol restaurant en meerdere karakteristieke ruimtes. Daarnaast zijn er moderne vergaderzalen waar een dagvergadering of een meerdaagse conferentie georganiseerd kan worden. Het tweesterren hotel bestaat uit 14 tweepersoonskamers en drie familiekamers.
Perceel tussen Grondmanstraat en Ossenmaatstraat
Op het perceel is een trafostation gevestigd. In het electriciteitsnet worden transformatoren gebruikt om de in de centrale opgewekte energie te transformeren naar een hoge spanning. Bij deze hoge spanning wordt de energie door het net getransporteerd tot de punten waar de energie wordt afgenomen. Daar wordt de spanning weer omlaag getransformeerd en geleid naar transformatiehuisjes in de woonwijken, waar de spanning weer verder omlaag wordt getransformeerd.
Perceel tussen de Schipleidelaan, Oude Almeloseweg, Hulsbekenkamp en de Bornsedijk
Per abuis heeft het perceel in het vigerend bestemmingsplan "Buitengebied 2007" de aanduiding "5 maximaal aantal eenheden" gekregen.
Perceel Tankenbergstraat 1
Op dit perceel is aannemersbedrijf Segerink gevestigd. Het perceel is in het vigerende bestemmingsplan bestemd als Bedrijf met de aanduiding "bedrijfsactiviteit aannemersbedrijf". Gezien de situering van de werkplaats en de opslag van het materiaal ten opzichte van de bestaande woningen, dient dit specifiek in het bestemmingsplan te worden opgenomen.
Perceel Beldhuismolenweg 4
Door de initiatiefnemer is in 2008 een verzoek ingediend voor het herontwikkelen van de locatie Beldhuismolenweg 4 te Oldenzaal in het kader van een rood-voor-roodregeling met gesloten beurs. In 2009 is het bestemmingsplan "Beldhuismolenweg 4" vastgesteld, welke de ontwikkelingen mogelijk maakt. Het kantoor zal nu echter op een andere locatie worden gesitueerd, waardoor een herziening van het vigerend bestemmingsplan nodig is.
Oldenzaalsedijk 20
Erve Huiskes is één van de 450 erven in Twente dat in het kader van het project "Streekeigen Erf en Huis" in oude staat zal worden hersteld. Daarop aansluitend zal de Schaapskudde Twente het erf in gebruik gaan nemen. Het voorhuis van de boerderij zal door de schaapsherderin bewoond gaan worden. Op de deel van de boerderij komt een Educatief infopunt en zal de overige ruimte multifunctioneel gebruikt gaan worden. Hierbij valt te denken aan lezingen, workshops, educatieve activiteiten voor scholen of teamactiviteiten voor bedrijven. De schuur zal voor 3/4 een potstal voor de schaapskudde worden. Het voorste deel van de schaapskooi zal net als het Educatief Infopunt een openbare functie hebben voor alle bezoekers van het erf. De nieuwe kapschuur heeft een ondersteunende functie voor het materieel van de schaapskudde. Het nieuwe kippenhok zal het oude kippenhok vervangen en het onderkomen worden van de kippen op het erf. Verder zal de boomgaard op het erf weer in oude luister hersteld worden. De insteek tijdens de gehele restauratie is om de authenticiteit van de gebouwen zoveel mogelijk te behouden.
De boerderij verkeert bouwkundig in redelijk goede staat. Maar aangezien de boerderij van rond 1906 dateert, laten de gebruiksvriendelijke kwalteiten wel te wensen over. De boerderij bestaat uit een voor- en achterhuis. Deze hoofdindeling sluit prima aan bij de nieuwe gebruiksfunctie van de boerderij. De voormalige hooizolder zal plaats maken voor een slaap- en badkamer en een vergaderruimte.
In de toekomstige situatie wordt er een boerderij gerealiseerd (de bestaande boerderij wordt gerenoveerd) met een woonruimte en een multifunctionele ruimte. De bestaande kippenschuur wordt gesloopt en er wordt een nieuwe kippenschuur gerealiseerd, welke qua vorm en uiterlijk traditioneel zal worden uitgevoerd. De schuur verkeert in vervallen staat en zal geheel in oude staat hersteld worden. In de schuur wordt 1/4 deel ingericht voor educatie en van waaruit het publiek de schapen kan zien. Het overige deel van de schuur wordt als schaapskooi ingericht. Tot slot wordt een nieuwe kapschuur gebouwd voor het materieel van de schaapskudde. De kapschuur krijgt een gebintwerk van eiken. Ook de geveldelen rondom zullen worden uitgevoerd in eikenhout. Voor het pannendak worden oud hollandse dakpannen gebruikt.
Oude Almelosestraat 13
Erve het Hulsbeek heeft het voornemen het hotel uit te breiden. Hierna is de situering van het nieuwe gedeelte weergegeven.
Er wordt een gebouw met één bouwlaag gerealiseerd met een omvang van circa 200 m2. Daarnaast zal er ook een vrijstaande carport annex berging gerealiseerd worden.
Op het terrein is voldoende ruimte om de auto's te parkeren. Ook is de huidige ontsluiting voldoende voor de toekomstige uitbreiding.
Perceel tussen Grondmanstraat en Ossenmaatstraat
Op het perceel wordt een nieuw gebouw voor het transformatiestation gerealiseerd. Tevens wordt er een groensingel aangelegd. In de situatieschets hieronder is dit weergegeven.
Perceel tussen de Schipleidelaan, Oude Almeloseweg, Hulsbekenkamp en de Bornsedijk
Feitelijk gezien ontstaat er geen nieuwe toekomstige situatie. De huidige situatie wordt vastgelegd. Op de plankaart wordt de aanduiding opgenomen dat op het perceel 3 woningen aanwezig zijn, waarvan er twee aaneen gebouwd zijn.
Perceel Tankenbergstraat 1
Ook voor dit perceel geldt dat de huidige situatie op de plankaart wordt vastgelegd. Er vindt geen nieuwe ontwikkeling plaats. Op de plankaart wordt de werkplaats en de opslagplaatsen vastgelegd. De bebouwingsmogelijkheden worden niet uitgebreid.
Perceel Beldhuismolenweg 4
In 2009 is er reeds een bestemmingsplan opgesteld welke de gewenste ontwikkelingen op het terrein mogelijk maakt. Sindsdien zijn de plannen echter iets gewijzigd. De locatie van het kantoor wordt niet op de plankaart vastgelegd, maar in de planregels. Op deze manier is geregeld dat de te realiseren kantoorruimte nog nader bepaald kan worden, waarbij rekening moet worden gehouden met de landschappelijke inpassing.