direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Hanzepoort
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0173.BP15003-va02

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

2.3.1 Omgevingsvisie

Sinds 1 juli wordt het ruimtelijk beleid beschreven in de Omgevingsvisie Overijssel. Deze Omgevingsvisie Overijssel en de bijbehorende Omgevingsverordening Overijssel bevatten het nieuwe provinciale beleid van de provincie Overijssel voor de fysieke leefomgeving. Omdat het in onderhavige situatie gaat om een grotendeels conserverend plan is deze paragraaf vooral beschrijvend van aard.

In de Omgevingsvisie Overijssel is een uitvoeringsmodel ontwikkeld voor het sturen op ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid waarbij voor de toelaatbaarheid van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen drie stappen worden onderscheiden. Hieronder zal de ontwikkeling aan de hand van dit uitvoeringsmodel worden beoordeeld.

Generieke beleidskeuzes

In de eerste plaats moeten ontwikkelingen getoetst worden aan generieke beleidskeuzes. Generieke beleidskeuzes vloeien voort uit keuzes van EU, rijk of provincie. Het zijn keuzes die bepalend zijn of ontwikkelingen nodig dan wel mogelijk zijn. Voor de vraag of een bedrijventerrein op deze locatie vanuit de generieke beleidskeuzes aanvaardbaar is, moet de ontwikkeling worden beoordeeld aan de hand van principes van zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik (SER-ladder). Omdat er in dit plan geen nieuwe bouwmogelijkheden worden gegeven kan een dergelijke analyse hier achterwege blijven.

Ontwikkelingsperspectieven

De tweede stap is de toets van de beoogde ontwikkeling aan de ontwikkelingsperspectieven voor het plangebied. Deze stap stelt de vraag aan de orde waar een ontwikkeling een plek zou kunnen krijgen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0173.BP15003-va02_0001.png"

Uitsnede ontwikkelingsperspectieven, Bron: Omgevingsvisie.

Op de ontwikkelingsperspectievenkaart zijn voor het gebied de volgende ontwikkelingsmogelijkheid te zien:

  • 1. Paarse arcering:

Het gehele terrein van Hanzepoort is als bestaand bedrijventerrein opgenomen in de Omgevingsvisie.

  • 2. Blauw streeppatroon:

Onder het plangebied langs stroomt de Deurningerbeek. Het plangebied heeft daarom voor een deel het ontwikkelingsperspectief Beekdalgebied meegekregen: Laaggelegen gebied, ontwatering niet dieper dan nodig is voor gebruik van grasland.

  • 3. Groene arcering

Aan de zuid- en westkant van Hanzepoort ligt een begrensd EHS-gebied.

  • 4. Roze arcering

Nieuw bedrijventerrein (pijplijnplan) betreft een mogelijke uitbreiding van Hanzepoort (Hanzepoort Oost).

Gebiedskenmerken

De derde en laatste stap is de toets van deze ontwikkeling aan de gebiedskenmerken en stelt de vraag aan de orde hoe een ontwikkeling op een goede wijze kan worden ingepast. Omdat het hier gaat om een conserverend bestemmingsplan worden de kenmerken slechts beschrijvend weergegeven.

De gebiedskenmerken zijn:

  • 1. Natuurlijke laag: dekzandvlakte/stuwwallen en ruggen.
    • a. norm: Instandhouding reliëf;
    • b. richting: Beter beleefbaar maken hoogteverschillen.
  • 2. Laag van het agrarisch cultuurlandschap: jonge heide- en broekontginningslandschap:
    • a. richting: Ontwikkelingen dragen bij aan behoud en versterking van de dragende lineaire structuren van lanen, bosstroken en waterlopen en ontginningslinten met erven en kenmerkende ruimtematen.
  • 3. Stedelijke laag: bedrijventerreinen:
    • a. richting: Ontwikkelingen dragen bij aan de versterking van het vitale karakter en de kwaliteit van bedrijventerreinen. Actieve kwaliteitsborging vindt plaats via beheer van bebouwing, uitgegeven terreinen en openbare ruimte.
  • 4. Lust-en-leisurelaag: niet van toepassing.