direct naar inhoud van 3.10 Verkeer
Plan: Jufferbeek - Zuid 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0173.BP14005-va01

3.10 Verkeer

Het verkeersaspect verdient de nodige aandacht in dit bestemmingsplan.

Het is de bedoeling om op drie locaties aan de rand van het bedrijventerrein ontsluitingen te realiseren voor gemotoriseerd verkeer:

  • ontsluiting op het noordelijke kruispunt van de huidige aansluiting Oldenzaal op de A1;
  • ontsluiting op het kruispunt Hengelosestraat-N342 (huidige situatie tweestrooksrotonde met drie takken);
  • ontsluiting op de Hazewinkelweg.

Voor de laatstgenoemde ontsluiting kan op circa 350 meter van de rotonde Hazewinkelweg-Hengelosestraat een T-aansluiting worden gemaakt. Binnen de natuurzone zal aansluitend op het fietspad een ondergeschikte route komen ten behoeve van ontsluiting bij calamiteiten.

Door ARCADIS is een berekening gemaakt van de verkeersafwikkeling op de twee ontsluitingen aan de zijde van de N342. Op basis van de uitkomsten kan een keuze worden gemaakt voor de toekomstige ontsluiting van het bedrijventerrein. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van intensiteiten uit het verkeersmodel voor 2020 en enkele uitgangspunten voor wat betreft het extra verkeer als gevolg van het bedrijventerrein. Voor de diverse uitgangspunten, de resultaten van de berekeningen en een meer uitgebreide beschrijving van de resultaten van het onderzoek wordt verwezen naar de memo "Ontsluiting bedrijventerrein Jufferbeek Oldenzaal" (16 maart 2007).

Uit de berekeningen worden de volgende conclusies getrokken:

  • Ontsluiting van bedrijventerrein Jufferbeek op de kruispunten aan de A1 zijde en ter hoogte van de turborotonde Hengelosestraat zorgen beiden voor een grote verkeersbelasting van het kruispunt in 2020.
  • Een enkelstrooksrotonde (met of zonder bypasses) is op beide kruispunten geen reële kruispuntoplossing, gezien de verkeersbelasting.
  • Een tweestrooksrotonde kan op het kruispunt A1-N342-Jufferbeek het verkeer voldoende afwikkelen in 2020, maar heeft een beperkte toekomstvastheid.
  • Een tweestrooksrotonde kan op het kruispunt Hengelosestraat-N342-Jufferbeek het verkeer onvoldoende afwikkelen. Door de grote verkeersstroom op de "hoofdrichting N342-Hengelosestraat (relatie A1-Oldenzaal) is voor het verkeer afkomstig uit de richting Hengelo (ochtendspits) en Jufferbeek (avondspits) door de hoge intensiteit op de rotonde niet goed mogelijk om zich voldoende af te wikkelen. Er zijn te weinig hiaten om de rotonde op te rijden.
  • Met verkeerslichten kunnen zowel het kruispunt Hengelosestraat als aansluiting A1 voldoende worden afgewikkeld.

De aanleg van verkeerslichten op beide kruispunten is gezien het bovenstaande een reële mogelijkheid. Voor het kruispunt aansluiting A1 heeft dit het voordeel dat er meer gestuurd kan worden en dat daarmee eventuele terugslag op de A1 kan worden voorkomen. Voor het kruispunt Hengelosestraat heeft dit het voordeel dat er voldoende afwikkeling voor het verkeer vanaf de Hengelosestraat en de Jufferbeek in de avondspits kan worden gerealiseerd. Dit is overigens niet alleen een verwacht knelpunt indien de Jufferbeek op de huidige turborotonde wordt aangesloten. De verwachting is dat door de autonome groei van het verkeer de huidige turborotonde voor 2020 zonder uitsluiting van de Jufferbeek een knelpunt wordt.

De kruispunten kunnen echter niet op zichzelf worden beschouwd, aangezien bij beide kruispunten op circa 300 meter een ander kruispunt ligt. Op korte onderlinge afstand van elkaar is het belangrijk dat een logisch verkeersbeeld voor de weggebruiker blijft bestaan, waarin afwisseling van kruispunten met verkeersregelinstallatie en rotonde niet de aanbeveling heeft. Bovendien beïnvloeden deze twee type kruispunten elkaar sterk in de kwaliteit van de verkeersafwikkeling: verkeerslichten zorgen voor "pelotonvorming" terwijl een rotonde normaal gesproken zorgt voor een gelijkmatige afwikkeling van het verkeer.

Fiets- en voetgangersverkeer heeft geen invloed op de afwikkeling van het autoverkeer in en om het plangebied. De parallelweg langs de N342, het pad langs de Hazewinkelweg en de Heideweg door het bedrijventerrein zijn de belangrijkste routes.

In de memo van ARCADIS d.d. 12 oktober 2010 zijn de mogelijkheden uiteengezet voor de verkeersafwikkeling vanaf de N342 richting de A1. Om o.a.het verkeer vanaf de N342 richting A1 te kunnen 'sturen', heeft de in de memo genoemde sub-variant 1b de voorkeur. De rechtsafbeweging vanaf de N342 richting A1 (Hengelo) wordt hierbij opgenomen in de verkeersregeling. In het bestemmingsplan wordt ruimte gereserveerd voor 2 opstelvakken voor rechts afslaand verkeer. De voorbeelduitwerking van het kruispunt is hieronder weergegeven en is een uitsnede van het ontwerp van Arcadis Blad 4, tekening 08, Versie E d.d. 3 november 2010.

afbeelding "i_NL.IMRO.0173.BP14005-va01_0003.png"

Uitsnede Blad 4, tekening 08