Plan: | Oude Weerseloseweg 15 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0173.BP10019-va01 |
De Graven Es betreft één van de vier na-oorlogse woonwijken (namelijk Zuid Berghuizen, De Thij, De Graven Es en De Essen) die rondom de schil van de binnenstad van Oldenzaal zijn gebouwd. In de jaren negentig is de ontwikkeling van De Graven Es begonnen. Recent is daar het noordelijk deel van de wijk bijgekomen. De bouw hiervan is gestart in 2008.
In de gehele wijk overheerst de woonfunctie. Het woningaanbod bestaat voor het overgrote deel uit ruime eengezinswoningen, waarbij het woningtype, bestaand uit vrijstaande -, dubbele -, geschakelde en rijtjeswoningen, zeer gevarieerd is. De bebouwing wordt voor het overgrote deel gevormd door laagbouw. De bouwblokken zijn bestemd voor koopwoningen, wooneenheden voor gehandicapte ouderen en huurappartementen bestemd voor ouderen. De woningen langs de Oude Weerselose weg zijn vrijstaande koopwoningen en vallen in het duurdere segment.
Als stedenbouwkundige opzet van de Graven Es is gekozen voor rechte, korte straten, met woningen die op de straat zijn gericht en met een duidelijk onderscheid tussen voor- en achterzijde. De woningen zijn in één lijn gesitueerd, evenwijdig aan de straat. Het parkeren vindt voornamelijk op eigen terrein plaats. Naast projectmatig gebouwde woningen is er ook sprake van particuliere bouw. De verdeling is circa 50% projectmatige bouw en 50% particuliere bouw.
Het plangebied maakt deel uit van een gebied met een ander karakter dan de planmatig en projectmatig opgezette woonwijk. Er is sprake van bebouwing uit het voormalige agrarische tijdperk, wat zich kenmerkt door ruim opgezette kavels en op het erf gerichte bebouwing met kenmerken van de voormalige boerderij. De oorspronkelijke landelijke bebouwing is omsloten door de planmatige ontwikkelde particuliere en projectmatige woningbouw. Afbeelding 3 laat het stedenbouwkundig beeld zien rondom het plangebied.
Afbeelding 3 bebouwingsstructuur De Graven Es met plangebied geel omkaderd
Het plangebied is niet openbaar toegankelijk en heeft geen openbare gebruiksfunctie. Het perceel is in gebruik door de naastgelegen woning; Oude Weerseloseweg 15 als zijtuin, boomgaard en (klein-) veeweide met veehuisvesting (schapen, geiten, ganzen, kippen en hanen).
Afbeelding 4 foto Plangebied
De Oude Weerseloseweg maakt onderdeel uit van de 30 km zone van de woonwijk en kenmerkt zich door de aanwezigheid van een bomenrij die het gebied afscheidt van het zuidelijk deel van de Graven Es. Deze bomenrij maakt onderdeel uit van een groenstructuur, dat verder in het stedelijk gebied doorloopt en aansluiting vindt op andere bomenlanen. Vanwege de ligging en de vormgeving van De Oude Weerseloseweg heeft de weg ook betekenis als fietsroute netwerk Overijssel.
Afbeelding 5 uitsnede Oude Weerseloseweg (30 km) met bomenrij