Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

HOOFDSTUK 3 Toelichting op het juridische plangedeelte

 

3.1 Hoofdopzet

Dit bestemmingsplan is een wijzigingsplan als bedoeld in artikel 3.6 Wet ruimtelijke ordening. Het betreft een wijziging van de bestemmingen van de gronden die in het moederplan (het bestemmingsplan "Nijverdal-Zuid", vastgesteld door de raad van Hellendoorn op 2 februari 2010, onder nummer 09INT01595) zijn aangeduid als "wro-zone - wijzigingsgebied 2". In dit geval betreft het een wijziging van de bestemming "Groen" in de bestemmingen "Maatschappelijk" en "Verkeer-Verblijf" t.b.v. de voorgenomen realisering van een scholencluster, inclusief sportvoorziening en een buitenschoolse opvang.

In artikel 3.6, derde lid van de Wet ruimtelijke ordening is juridisch vastgelegd dat een wijziging of uitwerking als bedoeld in artikel 3.6, eerste lid, onder a of b van de Wet ruimtelijke ordening deel uitmaakt van het plan (in dit geval het moederplan "Nijverdal-Zuid") en, zolang de bestemming nog niet is verwezenlijkt, desgewenst kan worden vervangen door een nieuwe wijziging of uitwerking.

 

3.2 Verbeelding

Op de verbeelding is binnen de bestemming "Maatschappelijk" een bouwvlak weergegeven waarbinnen de bouw van gebouwen is toestaan en zijn de bestemmingen "Groen" en "Verkeer - Verblijf" weergegeven. Op gronden met de bestemming "Groen" mogen onder meer plantsoenen, gazon en groenstroken, sport- en speelvoorzieningen, voet- en fietspaden, nutsvoorzieningen en water worden gerealiseerd. Op gronden met de bestemming "Verkeer- en verblijf" mogen onder meer wegen, fiets- en voerpaden en speelvoorzieningen worden gerealiseerd.

3.3 Beeldkwaliteit

De ijsbaanlocatie aan de P.C. Stamstraat is opgenomen in een herkenbare groenstructuur. Dit vormt een unieke locatie voor een bovenwijkse schoolvoorziening waarvoor een aanbesteding in Design&Build heeft plaatsgevonden.

In de aanbesteding zijn de inschrijvingen getoetst op stedenbouwkundige randvoorwaarden en aspecten van welstand.

Het uiteindelijk geselecteerde ontwerp wordt gekenmerkt door een gemetselde gevel met een heldere en natuurlijke kleur. Om de gebruikers enigszins herkenbaar te laten zijn, worden op diverse plaatsen bij de kozijnen gestucte, in pastelkleur afgewerkte, stroken toegepast.

De metalen dakrand vormt een kroonlijst op het gebouw, waarin de kruinkleuren van de omliggende bomen herkenbaar terugkeren.

Onderstaand zijn de bij het ingediende ontwerp behorende referentiebeelden weergegeven.

 

 

 [image]

 

 [image]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De vrolijke frisse kleuren, die speels worden toegepast maken dat dit ontwerp zeer herkenbaar is als school.

De bijbehorende materiaalkeuze is onderstaand weergegeven.

 

 

 

 

 

 

 [image]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om de beeldkwaliteit van het geselecteerde ontwerp te waarborgen wordt voorgesteld om de hier weergegeven referenties, ten behoeve van het project “De Twijn”, onderdeel uit te laten maken van de gemeentelijke Welstandsnota.

 

3.4 Toelichting op de bestemmingen

Groen

 

De voor deze bestemming aangewezen gronden zijn bestemd voor:

a. plantsoen, gazon, groenstroken;

b. sport- en speelvoorzieningen;

c. voet- en fietspaden;

d. nutsvoorzieningen;

e. water,

alsmede voor het behoud van karakteristieke bouwwerken als de watertoren en bijbehorende waterzuivering

 

Ter plaatse van de aanduiding "pad" is een belangrijke ontsluiting van aanliggende gronden begrepen.

 

Maatschappelijk

 

De voor deze bestemming aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  • onderwijs en educatieve doeleinden;

  • sociaal/medische doeleinden;

  • culturele doeleinden, sportvoorzieningen;

  • dienstwoningen overeenkomtig de bestaande situatie;

met de daarbij behorende erven, terreinen, parkeervoorzieningen, water en groenvoorzieningen.

 

Door een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (nr 200902923/1/h1) mogen schoolterreinen, voor zover gelegen in de bestemming "Maatschappelijk" na schooltijd niet als (zelfstandige) speelvoorziening worden gebruikt door bijvoorbeeld kinderen uit de achterliggende woonwijk. Een zelfstandige functie als speelterrein is volgens de Raad van State binnen de bestemming "Maatschappelijk" niet toegestaan, tenzij de bestemmingsomschrijving daar nadrukkelijk in voorziet.

Omdat het hier gaat om een wijzigingsplan ex artikel 3.6 Wro van het "moederplan" Nijverdal-Zuid, kan de bestemmingsomschrijving zoals opgenomen in het bestemmingsplan Nijverdal-Zuid niet zonder planherziening zodanig worden verruimd, dat het gebruik van een schoolterrein als zelfstandige speelvoorziening na schooltijd is toegestaan. Daarom is er nadrukkelijk voor gekozen om aan het speelterrein de bestemming "Verkeer- en verblijf" toe te kennen omdat de bestemmingsomschrijving daarvan zich niet verzet tegen een (zelfstandig) gebruik als speelvoorziening (zowel voor niet-zelfstandig gebruik tijdens en) na schooltijd.

Verkeer - Verblijf

De voor deze bestemming aangewezen gronden zijn bestemd voor:

  1. wegen;

  2. fiets-/voetpad;

  3. verblijfsgebied;

  4. parkeervoorzieningen;

  5. groenvoorzieningen;

  6. speelvoorzieningen;

  7. water;

  8. additionele voorzieningen ten behoeve van het telecommunicatieverkeer, de waterhuishouding de energievoorziening en andere doeleinden van openbaar nut.

Het aantal rijstroken van de wegen mag ten hoogste twee bedragen.

3.5 Procedure

De procedure voor dit wijzigingsplan ligt vast in artikel 3.9a van de Wet ruimtelijke ordening. In dit artikel is afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht van toepassing verklaard. Concreet betekent dit dat het ontwerpbestemmingsplan gedurende zes weken ter inzage moet worden gelegd; gedurende deze periode hebben belanghebbenden de mogelijkheid om een zienswijze omtrent het ontwerpbestemmingsplan in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast voorziet artikel 3.9 Wet ruimtelijke ordening in een aantal bijzondere verplichtingen betreffende de (elektronische) kennisgeving en (elektronische) beschikbaarstelling van het bestemmingsplan alsmede betreffende de termijn waarbinnen omtrent het al dan niet vaststellen van het wijzigingsplan door burgemeester en wethouders een beslissing moet worden genomen.