Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

7.5 Bodemkwaliteit

Algemeen:

Een schone bodem is nodig voor een goed milieu in het algemeen; de bodem mag geen risico's vormen voor de mens en het milieu. Met een schone bodem zijn er geen belemmeringen voor het universele gebruik ten behoeve van wonen en werken, maatschappelijk en cultureel gebruik en het gebruik voor recreatieve doeleinden, groenvoorzieningen en instandhouding van de natuur. Daarmee wordt de duurzaamheid van investeringen en het gewenste ruimtegebruik gewaarborgd. Voorts moeten de ontwikkelingen kunnen plaatsvinden zonder beperkingen en zo mogelijk met gebruikelijke investeringen.

 

Voorafgaande aan nieuwe planontwikkeling en het gebruik zal daarom door middel van bodemonderzoek de kwaliteit van de bodem moeten worden bepaald.

 

Bodemgegevens:

Ter plaatse van de huidige bebouwingen in het dorp Hulsen zijn geen bodemverontreinigingen bekend. In de Kruidenwijk zijn uit de gegevens van alle bekende bodemonderzoeken geen significante bodemverontreinigingen gebleken.

 

Van de locatie G.H. Kappertstraat 12-14 is het voormalige tankstation verwijderd en vervolgens de grond en het grondwater volledig gesaneerd.

Voor de bouw van de woningen G.H. Kappertstraat 46-01 en 46-02 is de grond en het grondwater in het voorterrein van het voormalige bedrijf met tankstation volledig gesaneerd.

In de zuid-west hoek binnen in het bedrijfspand G.H. Kappertstraat 46a is een ondergrondse tank gesaneerd door middel van het inwendig reinigen en vullen met zand. Een verontreiniging onder het zuid-oostelijke gedeelte van het bedrijfspand is tegelijk met het tankstation gesaneerd.

 

Algemene conclusie:

Ten aanzien van de bodemaspecten wordt er van uitgegaan dat er geen ruimtelijke beperkingen zijn voor de vaststelling van het bestemmingsplan en de eventuele ontwikkeling en realisatie van de aanleg van infrastructuur en de bouw van woningen.

 

Op voorhand zijn de bekende gegevens van de uitgevoerde bodemonderzoeken naar verwachting voldoende dekkend voor een afdoende inzicht in de heersende bodemkwaliteit binnen het plangebied.

 

Bij een werkelijke ontwikkeling van een plan zal een volledig bodemonderzoek moeten worden uitgevoerd ten behoeve van:

  • de actualisatie van de bestaande bodemgegevens en het voldoen aan nieuwe regelgeving;

  • de procedure voor de planontwikkeling

  • het bouwrijp maken inclusief grondverzet en de aanleg van infrastructuur;

  • de transactie van percelen;

  • het bouwen van woningen c.q. verblijfsbebouwingen.