Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

HOOFDSTUK 1 Inleiding

AANLEIDING

Voor de gemeente is een aantal verouderde bestemmingsplannen van kracht. Om diverse redenen heeft de gemeente besloten om binnen afzienbare tijd deze gedateerde plannen te herzien. Meerdere bestemmingsplannen zijn inmiddels onherroepelijk of in procedure. Dit bestemmingsplan voor de Kruidenwijk en Hulsen is de volgende in de herzieningenreeks. Dit plan omvat het noord oostelijk gebied van Nijverdal, globaal gelegen tussen de Penningkruid, de Noordelijke Hoofddijk, de Veenweg en de denkbeeldige verlengde lijn in noordelijke richting, de Baltinksweg, de Eversbergweg, de Helmkruidlaan, G.H. Kappertstraat, de westelijke begrenzing van de bebouwde kern Hulsen en de lintbebouwing aan en tot het einde van de G.H. Kappertweg in noordelijke richting.

 

 [image]

 

STANDAARD BESTEMMINGSREGELING

Aan de hand van een pilotproject zijn de uitgangspunten voor een bestemmingsregeling overeengekomen. Deze regeling is algemeen voor bestemmingsplanherzieningen toegepast. Ook de resultaten van de inspraak en het overleg ten aanzien van de eerder opgestelde bestemmingsplannen zijn in deze herziening verwerkt. Naar aanleiding van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro), het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) per 1 juli 2008 en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is ook de systematiek aangepast. De gemeente heeft daarbij gekozen voor een meer globale regeling van met name de woonbestemmingen.

Het bestemmingsplan is opgezet overeenkomstig de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen (SVBP2008).
VOORGAANDE PLANNEN

Het bestemmingsplan voor het gebied Kruidenwijk-Hulsen vervangt (gedeeltelijk) de volgende (verouderde) plannen:

- Kruidenwijk;

- Kruidenwijk I, II, IIa, V, VI, VII, VIII, IX, XIa

- Kruidenwijk West;

- Kruidenwijk Centrum;

- Plan van wijziging woningen Sionserf;

- Plan van wijziging Sion-terrein en omgeving;

- Dorp-Hulsen 1950;

 

AARD VAN HET PLAN

Het plan heeft hoofdzakelijk een consoliderend karakter, dat wil zeggen dat het vooral gaat om een goede en eigentijdse regeling van de bestaande situatie. Nieuwe ontwikkelingen zijn meegenomen waar het min of meer concrete plannen betreft.

 

Voor zover mogelijk is rekening gehouden met uitbreidingsmogelijkheden van bestaande woningen en ontwikkeling van bedrijven en dergelijke.

 

OPZET VAN DE TOELICHTING

In de toelichting wordt achtereenvolgens ingegaan op de cultuurhistorie, de ontwikkeling van de bevolking en wonen in het recente verleden, de huidige ruimtelijke karakteristiek en de functies, het voor dit bestemmingsplan relevante beleid van de provincie en de gemeente, een uiteenzetting van de uitgangspunten voor de opzet van het plan en de juridische vormgeving. Het hoofdstuk 'Milieutechnische en ruimtelijke aandachtspunten" omvat, naast de reguliere milieuaspecten,de paragrafen externe veiligheid, water, archeologie en ecologie. Ten slotte wordt ingegaan op de economische uitvoerbaarheid en de resultaten van de inspraak en het overleg.