Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

6.3 Algemene en overgangsregels

 

6.3.1 Anti-dubbeltelbepaling

 

Deze bepaling beoogt te voorkomen dat hetzelfde perceel meerdere malen wordt gebruikt als berekeningsgrondslag voor het toestaan van omgevingsvergunningen voor de activiteit bouwen, waardoor er op een bepaald perceel in de praktijk meer zou worden gebouwd dan qua bestemmingsplan de bedoeling is.

 

6.3.2 Algemene aanduidingsregels

 

Deze bepaling bevat een juridische regeling voor de aanduiding "Veiligheidszone-bevi: ter4 plaatse van deze aanduiding zijn geen (beperkt) kwetsbare objecten in de zin van het Besluit externe veiligheid inrichtingen toegestaan vanwege een te hoog veiligheidsrisico. Ook bevat deze bepaling een wijzigingsbevoegdheid ten behoeve van de vestiging, verplaatsing of beëindiging van een risicovolle inrichting mits aan bepaalde randvoorwaarden wordt voldaan.

 

6.3.3 Algemene afwijkingsregels

 

 

Burgemeester en wethouders kunnen op de in dit artikel genoemde, relatief ondergeschikte punten een omgevingsvergunning verlenen in afwijking van de bepalingen van het plan. Het gaat daarbij om:

  1. kleine, niet voor bewoning bestemde bouwwerken van openbaar nut;

  2. liftschachten;

  3. afwijking van in het bestemmingsplan aangegeven bestemmingsgrenzen voor zover dat voor een definitieve uitmeting noodzakelijk blijkt voor en goede uitvoering van het plan, mits de afstanden van de bouwgrenzen tot de weg niet worden verminderd.

  4. afwijking van de voorgeschreven maten tot een maximum van 10%, mits de afstand van de bouwgrenzen tot de grenzen van de weg niet worden verminderd;

  5. de bouwhoogte van antennemasten;

  6. bouwen buiten het bouwvlak voorzover volledig beneden peil wordt gebouwd tot een diepte van 6m;

  7. het afwerken van het maaiveld.

6.3.4 Algemene wijzigingsregels

 

Deze bepaling bevat wijzigingsbevoegdheden voor het college van burgemeester en wethouders voor:

  1. de wijziging van de ligging van bestemmings- en bouwvlakken voor het maximaal met 10% vergroten, verkleinen of verschuiven van de grenzen van bestemmings- en bouwvlakken;

  2. de wijziging van de bestemming "Wonen-Woonwagenstandplaats" in de bestemming "Bedrijf" als de behoefte aan een woonwagenstandplaats niet meer aanwezig is. Na wijziging mag op deze gronden tezamen met de direct naastgelegen gronden met de bestemming "Bedrijf", een bouwvlak van maximaal 800 m2 worden gerealiseerd waarop een maximale bouwhoogte van 10 m is toegestaan; er mag na deze wijziging een bedrijf worden gevestigd vallend onder maximaal (milieu)categorie 3.2

  3. het actueel houden van de Staat van Bedrijfsactiviteiten;

  4. het actueel houden van de Bijlage Inrichtingen Wet geluidhinder;

  5. het actueel houden van de Bijlage drempelwaardenlijst ( Leidraad Risico Inventarisatie - Gevaarlijke Stoffen).

 

 

6.3.5 Uitsluiting aanvullende werking bouwverordening

In de bijzondere bepalingen zijn ondermeer enkele afstemmingsregels opgenomen. Deze regels verwijzen naar van belang zijnde zaken in andere regelingen. In artikel 9, lid 2, van de Woningwet is bijvoorbeeld bepaald dat de voorschriften uit de Bouwverordening van toepassing blijven als het betreffende bestemmingsplan geen regels bevat die het zelfde onderwerp regelen. Ook het welstandsbeleid werkt aanvullend.

 

 

6.3.6 Overgangsregels

 

Het Besluit ruimtelijke ordening schrijft voor hoe de overgangsregels in een bestemmingsplan moeten worden geredigeerd.