Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

HOOFDSTUK 1 INLEIDING

 

1.1 Aanleiding

In de gemeente Hellendoorn zijn een groot aantal verouderde bestemmingsplannen van kracht. Om diverse redenen is ervoor gekozen om deze gedateerde bestemmingsplannen te actualiseren en digitaal beschikbaar te maken. Voor diverse plangebieden zijn inmiddels geactualiseerde bestemmingsregelingen onherroepelijk geworden en digitaal beschikbaar gemaakt. Voor een aantal gebieden is een herziening van de bestemmingsregeling in procedure.

Het bestemmingsplan voor bedrijventerrein 't Lochter is een van de volgende in de herzieningenreeks. Het plangebied wordt globaal begrensd door de Boomcateweg, de Derde Kampsweg, de Industrieweg, de spoorlijn Zwolle - Enschede - rijksweg 35/Wierdensestraat en de Burgemeester H. Boersingel.

Op 16 december 2008 heeft de raad van Hellendoorn het bestemmingsplan "Bedrijvenpark 't Lochter III" vastgesteld, goedgekeurd door gedeputeerde staten van Overijssel op 13 juni 2009. Dit betreft een actuele bestemmingsregeling voor een noodzakelijk geachte uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein 't Lochter dat buiten het kader van de onderhavige herziening van de bestemmingsregeling voor bedrijventerrein 't Lochter valt.

Dit deel van het bedrijventerrein wordt begrensd door de Burgemeester H. Boersingel, rijksweg 35/Wierdensestraat, de Notterveldsweg en de onverharde weg tussen de Fuutweg en de Notterveldsweg.

 

 

luchtfoto plangebied bedrijventerrein 't Lochter met naastgelegen bedrijvenpark 't Lochter III

 [image]

 

 

 

 

 

 

1.2 Bestemmingsregeling

Ten behoeve van een reeks aan herzieningen van de bestemmingsregeling voor diverse woongebieden, zijn uitgangspunten voor een bestemmingsregeling overeengekomen. Deze regeling is algemeen voor bestemmingsplanregelingen toegepast. Deze regelingen betroffen evenwel met name de woongebieden in onze gemeente.

Voor het bedrijventerrein zijn specifieke regelingen, met het oog op de noodzakelijk geachte milieuzonering, een vereiste. De gekozen systematiek is ook aangepast naar aanleiding van de per 1 juli 2008 in werking getreden nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) en het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) en voorts naar aanleiding van het in werking treden per 1 oktober 2010 van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Het bestemmingsplan is opgezet overeenkomstig de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008).

 

1.3 Voorgaande bestemmingsplannen

 

Het bestemmingsplan "Bedrijventerrein 't Lochter 2013" vervangt (al dan niet geheel of gedeeltelijk) de volgende verouderde bestemmingsplannen:

  • "Nijverdal" (diverse herzieningen daarvan);

  • "Bedrijventerrein" 't Lochter (diverse herzieningen daarvan);

  • "Serbo Serres Nijverdal";

  • "Buitengebied 1995";

  • "Buitengebied gemeente Hellendoorn" (1977).

 

1.4 Aard van het plan

 

Het plan heeft hoofdzakelijk een conserverend karakter, dat wil zeggen dat het vooral gaat om een goede en eigentijdse regeling van de bestaande situatie. De gemeente streeft er naar om de gebruiksmogelijkheden van het bestaande bedrijventerrein 't Lochter als geheel te optimaliseren. Efficiënter ruimtegebruik kan worden gerealiseerd door een adequate milieuzonering, categorisering en inrichting van het terrein. Uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein is niet aan de orde omdat de uitbreidingsmogelijkheden reeds zijn geregeld in het hiervoor genoemde bestemmingsplan "Bedrijvenpark 't Lochter III".

 

1.5 Opzet van de toelichting

 

In de toelichting wordt achtereenvolgens ingegaan op:

  • de historische ontwikkeling;

  • de ruimtelijke karakteristiek van het plangebied;

  • de voor dit bestemmingsplan relevante beleidskaders van het rijk, van de provincie Overijssel en van de gemeente Hellendoorn;

  • een uiteenzetting van de uitgangspunten voor de opzet van het plan en de juridische vormgeving;

  • de milieutechnische en ruimtelijke aandachtspunten, waarin naast de reguliere milieuaspecten nader wordt ingegaan op externe veiligheid, water, archeologie en ecologie;

  • de resultaten van inspraak en vooroverleg met instanties.