Bestemmingsplannen Gemeente Hellendoorn
 

HOOFDSTUK 4 Technische uitvoering en juridische aspecten

 

4.1 Inleiding

Dit plan is opgezet als een partiële herziening van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009', en betreft louter de aanpassingen van de verbeelding. De regels zijn al via de eerdere herziening 'Buitengebied 2009, herziening 2 – 2012' aangepast naar de uitspraak d.d. 15 juni 2011 van de ABRS op de ingediende beroepen.

4.2 Planopzet

Deze partiële herziening houdt in dat op verschillende locaties de verbeelding/plankaart van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009' wordt herzien.

 

Verbeelding

De verbeelding/plankaart van dit bestemmingsplan, welke een partiële herziening is van de verbeelding/plankaart van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2009', houdt in dat op enkele plaatsen aanpassingen plaatsvinden, zoals het vergroten van een bouwperceel of het verwijderen van aanduidingen.

 

Regels

In de Wet ruimtelijke ordening (Wro) die op 1 juli 2008 in werking is getreden, is de verplichting opgenomen om ruimtelijke plannen en besluiten digitaal vast te stellen. De digitaliseringsverplichting geldt vanaf 1 januari 2010. De Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2008 (SVBP2008) maakt het mogelijk bestemmingsplannen te maken die op vergelijkbare wijze zijn opgebouwd en op een zelfde manier worden verbeeld. Vergelijkbare bestemmingsplannen leiden tot een betere dienstverlening en tot een effectievere en efficiëntere overheid.

Het juridisch bindend gedeelte van het bestemmingsplan bestaat uit planregels en bijbehorende verbeelding waarop de bestemmingen zijn aangegeven. Deze verbeelding kan zowel digitaal als analoog worden verbeeld. De verbeelding en de planregels dienen in samenhang te worden bekeken.

De regels zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken:

1. Inleidende regels (begripsbepalingen en wijze van meten);

2. Bestemmingsregels;

3. Algemene regels;

4. Overgangs- en slotregels.

Een bestemmingsplan geeft aan welke functies waar zijn toegestaan en welke bebouwing mag worden opgericht. Het is noodzakelijk dat het bestemmingsplan of een uitwerkings-/wijzigingsplan een compleet inzicht biedt in de bouw- en gebruiksmogelijkheden binnen het betreffende plangebied. Zij zijn het juridische toetsingskader dat bindend is voor de burger en overheid en geeft aan wat de gewenste planologische situatie voor het plangebied is.

 

De regels zijn identiek aan de regels als opgenomen in de eerdere herziening 'Buitengebied 2009, herziening 2 – 2012', en opgenomen voorzover relevante bestemmingen zijn gebruikt binnen deze herziening. Bij de gebruiksbepalingen in de bestemming "Agrarisch met waarden" en "Wonen" is toegevoegd, dat uitvoering gegeven dient te worden aan de overeenkomsten, welke als bijlagen bij de regels zijn gevoegd onder de voorwaarde dat het gebouw alleen na uitvoering overeenkomst in gebruik mag worden genomen.