direct naar inhoud van 6.5 Archeologie
Plan: Buurse Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0158.BP1096-0002

6.5 Archeologie

Van 2 maart 2009 tot en met 6 maart 2009 heeft BAAC bv een proefsleuvenonderzoek en een definitieve opgraving uitgevoerd in het plangebied Buurse-Zuid te Buurse. Tijdens het onderzoek zijn de grenzen aangetroffen van een opgraving die in 1992 door de voormalige Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) is uitgevoerd. In de proefsleuven zijn bovendien stukken van de sleuven van de ROB uit 1994 aangetroffen. De precieze locatie van de door de ROB uitgevoerde onderzoeken was verloren gegaan, maar kan hierdoor worden gereconstrueerd.

Tijdens het door BAAC uitgevoerde onderzoek zijn verspreid over het plangebied drie spiekers, drie waterkuilen en enkele losse (paal)sporen aangetroffen. Het betreft zogenaamde off-site sporen, die in verband moeten worden gebracht met de ijzertijdbewoning langs de Alsteedseweg.

De ijzertijdnederzetting is al in 1992 door de ROB onderzocht en in het overige deel van het plangebied zijn alleen off-site sporen aangetroffen. Daarom wordt door BAAC geen vervolgonderzoek aanbevolen voor het plangebied Buurse-Zuid.