direct naar inhoud van 6.3 Bestemmingen
Plan: Veldkamp-Tichelkamp, herziening Leemweg-Steenbakkersweg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0147.BpVThz002-vg01

6.3 Bestemmingen

De bestemming 'Bedrijf'


Gebruiksmogelijkheden

De in het plangebied voorkomende bedrijven zijn alle positief bestemd. De bedrijven met een geringe milieuhinder behorende tot milieucategorie 1 of 2 van de lijst van bedrijfsactiviteiten zijn algemeen bestemd, zodat na eventuele sluiting en/of verplaatsing andere bedrijven met een geringe milieuhinder (milieucategorie 1 en 2) zich hier kunnen vestigen.

Teneinde een te starre arbitraire lijst van bedrijfsactiviteiten te voorkomen, is bepaald dat na ontheffing ook bedrijven uit de categorie 3.1 toelaatbaar zijn, mits deze qua aard en omvang geacht worden te vallen onder de categorieën 1 en 2. Ook mag een ontheffing worden verleend, voor de vestiging c.q. uitoefening van een bedrijf, dat hoewel gelijkwaardig aan de categorieën 1 en 2, niet in de lijst van bedrijfsactiviteiten voorkomt.

Deze regeling maakt het mogelijk bedrijven c.q. bedrijfsactiviteiten toe te laten, die niet in de lijst zijn genoemd of die in een hogere categorie voorkomen, maar waarvan de milieubelasting gelijkwaardig kan worden geacht aan de toegelaten categorieën. Het is namelijk mogelijk, dat de milieubelasting van een bepaald bedrijf of bedrijfsactiviteit door ter plaatse aanwezige omstandigheden uit het oogpunt van hinder/overlast acceptabel is, dan wel dat het bedrijf zodanig beperkende maatregelen heeft genomen, dat de activiteit qua milieubelasting gelijkgesteld kan worden met bedrijfsactiviteiten uit de direct toegelaten categorieën. De milieubelasting wordt beoordeeld aan de hand van de in de basiszoneringslijst genoemde milieubelastingcomponenten (geurproductie, stofuitworp, geluidhinder en dergelijke).

De bedrijfsbestemming mag gecombineerd worden met detailhandel in ter plaatse vervaardigde, gerepareerde en/of in het productieproces toegepaste goederen als ondergeschikte nevenactiviteit.


Bouwmogelijkheden

De hoofdgebouwen mogen uitsluitend worden gebouwd binnen het op de kaart aangegeven ‘bouwvlak hoofdgebouw met bijgebouwen’. In de het vlak met de aanduiding 'bijgebouwen’ zijn bijgebouwen toegestaan. Dit vlak grenst meestal aan (achter)tuinen van woningen. In dit zijn vlak met de aanduiding 'bijgebouwen' zijn alleen bijgebouwen op zijn plaats met een geringe goot- en bouwhoogte. Verder mag het vlak met de aanduiding 'bijgebouwen’ voor 50% bebouwd worden. Daarnaast zijn er nog nadere regels opgenomen voor bijgebouwen bij bedrijfswoningen. Deze bijgebouwen mogen, in afwijking van de bijgebouwen voor bedrijfsdoeleinden, een maximale bouwhoogte van 5,5 meter hebben en het oppervlak aan bijgebouwen mag maximaal 50 m² bedragen, waarbij de regel dat het vlak met de aanduiding 'bijgebouwen’ voor 50% bebouwd mag worden in acht moet worden genomen.

Bij de woonwerkkavels dient de bedrijfswoning aan de straatzijde te worden gerealiseerd en de bedrijfsbebouwing hierachter. Hierbij geldt dat de bedrijfswoning ruimtelijk en functioneel gekoppeld moet zijn aan het bedrijfsgebouw, waarbij de zij- en/of achtergevel van de woning één geheel moet vormen met de voor- en/of zijgevel van het bedrijfsgebouw.