Gemeente:
Kollumerland en Nieuwkruisland
Plannaam:
Bestemmingsplan Munnekezijl
Status:
Vastgesteld

Artikel 14 Waarde – Archeologie

 

14.1 Bestemmingsomschrijving

 

De voor ‘Waarde – Archeologie’ aangewezen gronden zijn, behalve voor de daar voorkomende bestemmingen, mede bestemd voor: het herstel en behoud van archeologische waarden.

 

 

14.2 Bouwregels

 

In afwijking van het bepaalde in de aangegeven andere bestemmingen, mogen op deze gronden geen bouwwerken worden gebouwd, met uitzondering van:

  1. bouwwerken ter vervanging van bestaande bouwwerken, waarbij de be-staande oppervlakte met niet meer dan 100 m² wordt uitgebreid;

  2. bouwwerken ten behoeve van archeologisch onderzoek en bouwwerken met een oppervlakte kleiner dan 100 m² ten behoeve van de andere, voor deze gronden geldende bestemmingen.

 

 

14.3 Ontheffing van de bouwregels

 

Burgemeester en Wethouders kunnen ontheffing verlenen van het bepaalde in lid 14.2, sub a en sub b, voor het bouwen van bouwwerken ter vervanging van bestaande bouwwerken, waarbij de oppervlakte met meer dan 100 m² wordt uitgebreid en voor het bouwen van bouwwerken, met een oppervlakte groter dan 100 m², mits:

  1. op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat er geen archeologische waarden aanwezig zijn; of

  2. op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat de archeologische waarden door bouwactiviteiten niet onevenredig worden geschaad; of

  3. de volgende voorwaarden in acht genomen worden indien, op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat de archeologische waarden door de bouwactiviteiten kunnen worden verstoord:

    1. een verplichting tot het treffen van technische maatregelen waar-door archeologische resten in de bodem kunnen worden behouden; of

    2. een verplichting tot het doen van opgravingen; of

    3. een verplichting de uitvoering van werken en werkzaamheden te laten begeleiden door een deskundige op het terrein van de archeologische monumentenzorg.

 

14.4 Aanlegvergunning

 

  1. Het is verboden zonder of in afwijking van een schriftelijke vergunning van Burgemeester en Wethouders (aanlegvergunning) de volgende werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden uit te voeren:

    1. het ontgronden, afgraven, egaliseren, mengen, diepploegen en ontginnen van gronden met dien verstande dat het werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden betreft met een oppervlakte groter dan 100 m² en dieper dan 30 cm;

    2. het graven van watergangen;

    3. het aanbrengen van ondergrondse transport-, energie- of telecommunicatieleidingen en drainage en daarmee verband houdende constructies, installaties of apparatuur dieper dan 30 cm;

    4. het verlagen van het waterpeil.

 

  1. Een vergunning als bedoeld onder a wordt slechts verleend indien:

    1. op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat geen archeologische waarden aanwezig zijn; of

    2. op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat de archeologische waarden door de werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden niet onevenredig worden geschaad; of

    3. de volgende voorwaarden in acht worden genomen, waneer op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat de archeologische waarden door de werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden kunnen worden verstoord:

      1. een verplichting tot het treffen van technische maatregelen, waardoor archeologische resten in de bodem kunnen worden behouden; of

      2. een verplichting tot het doen van opgravingen; of

      3. een verplichting de uitvoering van de werken, geen bouwwerken zijnde, of werkzaamheden te laten begeleiden door een deskundige op het terrein van de archeologische monumenten zorg.

 

  1. Het verbod als bedoeld onder a is niet van toepassing op werken, geen bouwwerken zijnde, en werkzaamheden die:

    • reeds in uitvoering zijn ten tijde van het van kracht worden van het plan; of

    • het normale onderhoud betreffen; of

    • mogen worden uitgevoerd krachtens een reeds verleende aanlegvergunning; of

    • op archeologisch onderzoek gericht zijn.

 

 

 

 

14.5 Wijzigingsbevoegdheid

 

  1. Burgemeester en Wethouders kunnen, overeenkomstig Wet ruimtelijke ordening, het plan wijzigen in die zin dat aan de gronden in het plan de bestemming ‘Waarde – Archeologie’ wordt ontnomen, indien op basis van archeologisch onderzoek is aangetoond dat ter plaatse geen archeologische waarden (meer) aanwezig zijn.

 

  1. Op de voorbereiding van een besluit tot wijziging als bedoeld onder a is de in artikel 20 geregelde procedure van toepassing.